Types: Voorvoetklachten

Sesamoïdes

De meeste botten van het menselijke lichaam zijn met elkaar verbonden door gewrichten. Er zijn er echter een paar die niet aan deze regel voldoen. Deze staan in contact met pezen of zijn door spieren ingekapseld. Dit zijn de sesamoïdes.
De knieschijf (patella) is het grootste sesamoïde. Twee andere hele kleine sesamoïdes (sesambeentjes) bevinden zich aan de onderzijde van de voet, bij de grote teen. Ze zorgen voor een glad oppervlak waarover de pezen kunnen glijden, tevens helpen ze de pezen om meer spierkracht te kunnen ontwikkelen. De sesamoïdes in de voorvoet zijn ook van dienst bij het dragen van het lichaamsgewicht. Net als andere botten kunnen de sesamoïdes breken, ook de pezen in de omgeving van de sesamoïdes kunnen geïrriteerd of ontstoken raken. Dit noemen we sesamoïditis en is een vorm van een peesontsteking. Dit komt o.a. veel voor bij balletdanseressen, hardlopers en volleyballer.

Symptomen & behandeling

De pijn is geconcentreerd onder de grote teen ter hoogte van de bal van de voet. Bij sesamoïditis ontwikkelt de pijn zich geleidelijk dit in tegenstelling tot een breuk (fractuur) waarbij deze acuut (plotseling) ontstaat.
Zwelling kan, maar hoeft niet aanwezig te zijn en het buigen en strekken van de grote teen kan lastig en pijnlijk zijn.

De behandeling van sesamoïditis is meestal conservatief, dat wil zeggen zonder ingrijpende maatregelen, zoals een operatie.
De activiteit/belasting die de klachten veroorzaakt heeft, staken.
Ontlast de voetzool en “ijs” eventueel de aangedane plaats. IJzen nooit direct op de huid, maar door middel van een ice-pack of ingepakt in een handdoek.

De podotherapeut kan in veel gevallen de oorzaak van de blessure traceren en behandelen. Door de pijnlijke sesambeentjes drukvrij te leggen middels een zooltherapie of direct te ontlasten met een taping of vilttherapie.

Jicht

Jicht is een gewrichtsontsteking waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten, hierdoor kunnen gewrichtsontstekingen ontstaan. Urinezuur is een normaal afvalproduct van onze stofwisseling. Wanneer deze niet goed door de nieren wordt uit gescheiden kan dit in het bloed terecht komen, waardoor jicht kan gaan ontstaan. In 80% van de eerste jichtaanvallen vindt deze plaats in het grote teen gewricht. Daarnaast komt jicht met name voor bij mannen vanaf hun 40-50e levensjaar.

Jicht is niet altijd continue aanwezig, het kan in aanvallen voorkomen. Wanneer u naar bed gaat zonder klachten kan je ‘s nachts wakker worden met pijn in het grote teen gewricht. Naast het grote teen gewricht kan jicht ook voorkomen in slijmbeurzen en pezen of in de gewrichten van de handen, polsen, knieën of enkels.

Behandeling

Er zijn enkele oorzaken waardoor een aanval gestart kan worden:
– Stress
– Alcoholgebruik
– Overmatig eiwitrijk voedsel
– Overgewicht
– Koorts
– Snelle vermagering
– Het stoten van het gewricht

Een acute aanval is te herkennen aan roodheid, warmte zwelling en pijnklachten. Op dit moment kan er ook geen laken op de voet verdragen worden. De huid om het gewricht zal tijdens een aanval in eerste instantie rood en glanzend zijn. Na de aanval, bij het afnemen van de zwelling, kan deze schilferig worden.

Jicht wordt behandeld middels medicatie waarbij de urinezuurspiegel in het bloed genormaliseerd wordt.

Wanneer een gewrichtsontsteking aan de voet is, kan dit irritatie geven in de schoen of tijdens lopen. Een podotherapeut kan met u mee kijken voor een therapie die verlichting geeft aan de voeten.

Ingegroeide nagel

Teennagels zijn erg kwetsbaar. Ze zitten in schoenen weg gestopt en er kan gemakkelijk iets op vallen. Ook kan er iemand op trappen of de tenen worden gestoten.

Een van de oorzaken van een ingegroeide nagel is een afwijkende vorm van de nagel. Als een nagel boller loopt dan normaal (hyperconvex) ontstaat er meer druk in de nagelwal en kan er eerder een irritatie ontstaan.
Het verkeerd knippen van de nagels is ook een veel voorkomende oorzaak. De nagel moet altijd recht afgeknipt worden. De nagelhoeken mogen niet in de huid “weggedoken” zitten maar moeten aan de voorkant van de teen een beetje uitsteken.
Transpirerende voeten maken de huid week en daardoor extra kwetsbaar. Het dragen van te krappe schoenen geeft teveel druk op de nagels. Tijdens bepaalde sporten (zoals voetbal en ballet) ontstaat er ook veel druk op de tenen en de nagels.

Klachten & behandeling

Een veel voorkomende klacht is het ingroeien van de nagels, met name de nagel van de grote teen. Bij een ingegroeide nagel drukt er een scherpe nagelpunt in de huid. Doordat de nagel erg hard is, kan de huid stuk gaan en ontstoken raken. Een pijnlijke zwelling aan de rand van de nagel is het gevolg. Vaak is er geen sprake van een ingegroeide nagelpunt, maar is de nagelwal alleen fors geïrriteerd. Hierbij kunnen dezelfde ontstekingsverschijnselen aanwezig zijn.

Een podotherapeut zal altijd proberen de oorzaak van het ingroeien op te sporen. Als er een nagelpunt in de huid zit, wordt deze, indien dit mogelijk is, door de podotherapeut verwijderd. De eventueel aanwezige ontsteking wordt verzorgd/ behandeld. De podotherapeut zal adviezen meegeven over de juiste verzorging van de nagels en indien nodig een schoenadvies.
Ook kan een nagelbeugel (orthonyxie) voor een te bolle of ingroeiende nagel een oplossing zijn. Hierbij wordt een beugeltje op de nagel geplaatst om de druk van de nagel uit de nagelwal weg te halen. In sommige gevallen kan hier de vorm van de nagel blijvend mee gecorrigeerd worden.

Zodra de klachten verdwenen zijn kan het soms verstandig zijn om de verdere verzorging van de nagels aan een pedicure over te laten. Vooral als nagels raar van vorm of moeilijk te knippen zijn kan hierdoor het terugkomen van de klachten voorkomen worden. Bij extreme klachten, zoals een aanhoudende pijnlijke zwelling, ontsteking en/of groei van wild vlees, kunt u mogelijk een verwijzing krijgen voor een partitiële nagelresectie.

Hamertenen

Hamertenen zijn tenen, waarvan de gewrichtjes gebogen zijn. De reden hiervan is meestal een disbalans tussen de buigspieren en strekspieren van de tenen.
Dit ontstaat bijvoorbeeld door verkeerde schoenen, gewrichtsontstekingen, afwijkende voetstand met afwijkend looppatroon, breuk, etc.

Er zijn 2 typen hamertenen, gebaseerd op de beweging in de gewrichten, te weten: flexibele hamertenen en rigide (stijve) hamertenen.

Een flexibele hamerteen is er een met flexibele teengewrichten die je met behulp van je vingers kunt strekken. Doorgaans is dit minder pijnlijk dan wanneer de rigide hamerteen.

De rigide hamerteen is dus niet met je vingers te strekken. Het kan erg pijnlijk zijn en loopvermogen ernstig beperken.

Op deze tenen ontstaan vaak pijnlijke likdoorns, doordat ze tegen de schoen drukken en schuren. De hamertenen zorgen ook voor meer druk onder de voorvoet, deze kunnen daardoor overbelast raken. Likdoorns die op de hamertenen ontstaan kunnen door een gediplomeerd pedicure verwijderd worden. Blijken deze likdoorns snel te terug te komen, dan kan een podotherapeut hier oplossingen voor bieden.

Behandeling

De oplossing is afhankelijk van het soort hamerteen. Flexibele hamertenen kunnen vaak goed behandeld worden met een soepele orthese van siliconen. Deze orthese zorgt ervoor dat de tenen gestrekt worden. Therapie van een rigide hamerteen is meestal meer gericht op protectie (= bescherming). Een strekkend effect is moeilijk te bereiken. Het doel zal zijn protectie en behoud van de huidige stand.

Pijnlijke voorvoeten als gevolg van deze klachten kunnen behandeld worden met een orthese of met een drukontlastende podotherapeutische inlegzool.
Soms is het nodig om te opereren. Operaties vinden plaats in het ziekenhuis.

Hallux valgus

Een hallux valgus of eigenlijk een hallux abducto valgus is een scheve grote teen. Hallux betekent namelijk grote teen en abducto valgus is latijn voor de positie van deze grote teen.  Dit komt voornamelijk voor bij oudere mensen, maar we zien het soms ook in kinderen (juveniele hallux valgus). Deze scheve grote teen kan last geven tijdens het lopen, vaak is dit ook een progressieve aandoening. Dat betekent dat de scheefstand altijd zal toenemen.

Hoe ontstaat het?
Hoe een hallux valgus precies ontstaat is nog onduidelijk.  Wel zien we veel overeenkomsten tussen mensen met een hallux valgus. De hallux valgus komt namelijk vaker voor bij vrouwen en bij oudere mensen. Mensen met een hallux valgus hebben vaak ook een genetische aanleg, dat betekent dat dit vaker in de familie voorkomt.

Symptomen & behandeling

Symptomen
De knobbel die ontstaat bij de hallux valgus op het grote teen gewricht kan vaak pijnlijk zijn, voornamelijk wanneer u niet goed passend schoeisel draagt. Lopen in het algemeen kan ook zorgen voor irritatie binnen in het gewricht van de hallux valgus. Verder kan de grote teen ook de tweede teen opzij duwen en kunnen er irritaties en likdoorns ontstaan tussen deze tenen.

Behandeling
Bij een hallux valgus is het belangrijk om onderscheidt te maken wat er precies pijn doet. Mensen kunnen namelijk pijn hebben in het gewricht tijdens het lopen of ze kunnen pijn ervaren tijdens het dragen van schoeisel.

Met zooltherapie kunnen we er soms voor zorgen dat het gewricht weer beter functioneert of kunnen we de beweging in het gewricht beperken. Daarnaast kunnen er aanpassingen aan schoenen worden uitgevoerd of (semi)-orthopedisch schoeisel aangemeten worden.

Wanneer deze conservatieve therapieën geen uitkomst meer bieden, kan de hallux valgus geopereerd worden.

Mortons neuroom

Een mortons neuroom is een zwelling rondom een zenuw tussen het 3de en 4de middenvoetsbotje. Dit ontstaat meestal door irritatie van deze zenuw. Dit kan klachten geven zoals voorvoet pijn, tintelingen in de tenen of een doof gevoel in de tenen.

Hoe komt het?
Vaak ontstaat het doordat er te veel druk komt op deze zenuw. Deze druk kan ontstaan door afwijkingen in het looppatroon of door te smal schoeisel. Wanneer u uw schoenen vaak uitdoet, nemen de klachten meestal ook weer af. Dat komt omdat de zenuw dan weer ruimte krijgt tussen de botjes.

Behandeling

Vaak is de behandeling van een mortons neuroom een combinatie van ruim schoeisel samen met zooltherapie. Aan de hand van zooltherapie kunnen we namelijk wat ruimte creëren tussen de middenvoetsbeentjes en de druk op de zenuw verminderen. Soms kan er ook gekozen worden voor een injectie met corticosteroïden om de ontsteking te verminderen.

Wanneer deze therapieën geen uitkomst bieden, dan zijn er nog operatieve opties.

Metatarsalgie

Metatarsalgie is een verzamelnaam voor voorvoet pijn. Deze klachten ontstaan bijna altijd door overbelasting. De overbelasting ontstaat door overdruk op de voorvoet tijdens het lopen. De pijn bevindt zich vaak onder de bal van de voorvoet ter hoogte van de 2de, 3de en 4de teengewricht, maar het kan onder alle teengewrichten voorkomen.

Hoe komt het?
Metatarsalgie wordt veroorzaakt door overdruk op de voorvoet. De voorvoet kan de belasting niet meer aan en raakt geïrriteerd. Deze overdruk kan verschillende oorzaken hebben. De oorzaak waardoor de overdruk ontstaat en dat de voet de belasting niet meer aan kan, heeft meestal verschillende redenen.

De overdruk kan ontstaan door verkeerd schoeisel zoals hakken, een toename in de hoeveelheid lopen of afwijkingen in de voetvorm. Zo zien we vaak verhoogde druk bij een hallux valgus, omdat het grote teen gewricht hierdoor niet optimaal functioneerd en de rest van de voorvoet hierdoor de druk moet opvangen.

De belastbaarheid wordt bepaald door verschillende factoren, zoals het fatpad onder de voorvoet. Onder de voorvoet zit namelijk een vetkussen dat de botjes beschermt tijdens het lopen. Met de leeftijd kan dit vet minder worden, waardoor je op je botjes gaat lopen.

Symptomen & behandeling

Mensen met metatarsalgie ondervinden vaak de volgende klachten:

  • Branderig gevoel onder de voorvoet
  • Pijn met staan en lopen
  • Voornamelijk pijn aan de onderkant van de voorvoet
  • Startpijn
  • Eeltvoorming
  • Tintelingen

Behandeling
Vaak kunnen we aan de hand van een combinatie met goed schoeisel & zooltherapie de klachten verminderen of geheel wegnemen. Het doel is namelijk om de druk zo goed mogelijk te verdelen en te absorberen.

Capsulitis

Capsulitis is een ontsteking van het kapsel rondom een gewricht. In de voet is dit vaak het gewricht van de 2de teen. Hierdoor kan u pijn onder de bal van de voorvoet ondervinden tijdens het lopen en staan.

Hoe komt het?
Capsulitis wordt veroorzaakt door overbelasting. Dat wil zeggen dat de belasting de belastbaarheid overschrijdt. Hierdoor raakt een gewricht of in dit geval het gewrichtskapsel geirriteerd. Tijdens het lopen wordt vaak dit specifieke gewricht extra belast, dat kan komen door de vorm van de voet. Zo zien we bijvoorbeel vaker bij mensen met een hallux valgus dat de 2de teen extra wordt belast.

Symptomen & behandeling

Mensen met metatarsalgie ondervinden vaak de volgende klachten:

  • Branderig gevoel onder de voorvoet
  • Het gevoel alsof je loopt op een steentje
  • Pijn met staan en lopen
  • Voornamelijk pijn aan de onderkant van de voorvoet
  • Startpijn
  • Eeltvoorming
  • Tintelingen

Behandeling
Vaak kunnen we aan de hand van een combinatie met goed schoeisel & zooltherapie de klachten verminderen of geheel wegnemen. Het doel is namelijk om de druk zo goed mogelijk te verdelen en te absorberen.

Tailors bunion

Een tailors bunion of bunionette is een uitstulping aan de buitenkant van de voorvoet net achter de kleine teen. Deze uitstulping kan pijnlijk zijn, maar dat is vaak niet het geval. Soms is er sprake van extra bot aanmaak, maar het kan ook zijn dat er een slijmbeurs aanwezig is.

Hoe ontstaat een tailors bunion?
De tailors bunion kan op verschillende manieren ontstaan. De meeste mensen hebben hier een genetische aanleg voor. Dat wil zeggen dat dit familiair is bepaald.
Een andere oorzaak is door druk op de uitstulping. Druk kan komen door te smal schoeisel, een vergrootte uitstulping van het bot of het zitten in bepaalde voet positie (zoals de kleermakers zit)

Symptomen en behandeling

Symptomen

  • Uitstekend bultje op de voorvoet net achter de kleine teen
  • Stekende pijn, voornamelijk tijdens het dragen of na het dragen van schoeisel
  • De bult kan rood, dik en warm zijn

Behandeling
De meest belangerijke factor bij een tailorsbunion is het juiste schoeisel. Wanneer er een tailorsbunion zich heeft gevormd, gaat deze namelijk niet zelf meer weg. Daarom is het belangrijk dat hier geen druk op komt. Met het juiste schoenen heeft u daarom geen of bijna geen last meer.

Soms kunnen we de schoenen ook aanpassen om meer ruimte te maken ter hoogte van deze uitstulping. Let ook vooral op dat er geen naden en stiksel over de uitstulping lopen. In sommige gevallen kunnen we ook een orthese maken om de druk van de schoen op te vangen.