Loopanalyse

Als u tijdens het lopen pijn ervaart, is het van belang dat er gekeken wordt hoe u loopt. Dit kan middels een loopanalyse. Iedereen heeft namelijk een uniek looppatroon. Aangezien iedereen uniek is, belast iedereen zijn of haar lichaam anders, waardoor verschillende onderdelen meer of minder worden belast. Zo proberen we altijd in kaart te brengen of uw looppatroon invloed heeft op de klachten die u ervaart.

Als we het lopen onderzoeken, kijken we eigenlijk naar drie verschillende onderdelen.

  • Hoe verloopt de beweging van alle gewrichten.
  • Wat zijn de inwerkende krachten op het lichaam
  • Hoe/ wanneer moeten welke spieren werken.

Beweging

Hoe beweegt u?
Hoe u beweegt is van belang om te kijken welke structuren het meest worden belast en welke spieren moeten werken om de beweging mogelijk te maken. Soms kan het zijn dat er te weinig beweging mogelijkheid heeft in bepaalde gewrichten waardoor andere structuren worden overbelast. Het kan ook zijn dat uw spieren niet goed of goed genoeg werken waardoor andere spieren en banden dit moeten opvangen. Dit zijn compensatiemechanismen die klachten kunnen veroorzaken.

Wat zijn inwerkende krachten op het lichaam?
Dit is een lastig natuurkundig onderwerp, maar zeer belangrijk en interessant. Om voort te bewegen moeten wij ons afzetten tegen de grond. Hierbij trekken er spieren samen die vast zitten aan uw botten. Dit zijn krachten die in het lichaam plaatsvinden. Daarnaast zetten wij ons af tegen de grond. Tijdens het afzetten tegen de grond, duwt de grond eigenlijk terug. Deze krachten op de grond kunnen wij goed visueel maken aan de hand van onze geavanceerde drukmeet systemen. Zo kunnen wij zien waar de belasting op de voet voornamelijk plaatsvindt.

Hoe wordt een loopanalyse uitgevoerd?
Tijdens een loopanalyse kijkt de podotherapeut welke bewegingen uw voeten, knieen, heupen en bovenlichaam beweegt. Afhankelijk van de klachten kan het handig zijn dat u korte sportkleding draagt, zodat we goed kunnen zien hoe de benen bewegen. Daarnaast maakt de podotherapeut indien gewenst gebruik van een drukmeet platform.

Op onze hoofdlocatie in Vlissingen hebben wij de meeste ruimte en mogelijkheden om uw lopen en hardlopen te analyseren. Hier hebben wij ook een loopband met highspeed camera’s staan, zodat we in details kunnen kijken hoe u beweegt