Podotherapie & dans

Voeten vormen een belangrijkste basis in ons dagelijks leven, maar zeker tijdens het uitvoeren van dans. Ze moeten kunnen springen, rennen, balans houden en de moeilijkste bewegingen kunnen uitvoeren.

Er zijn veel verschillende soorten dans. De populaire dansstijlen zijn bijvoorbeeld ballet, salsa, streetdance, zumba en de flamenco.
Goed om te weten is dat iedere vorm van dans zijn eigen blessures heeft. Dit is allemaal afhankelijk van de soort bewegingen en krachten die worden uitgeoefend op en door het lichaam. Daarnaast blijft dansen een sport van alle leeftijden, waarin elke leeftijd ook weer zijn eigen uitdagingen heeft.

Voet- en enkelblessures zijn het meest voorkomend bij dansers. Dit komt doordat de voet- en enkel verantwoordelijk zijn om de impact krachten op te vangen, denk hierbij aan het maken van sprongen. Daarnaast zijn nog andere risicofactoren die de kans op een voet- enkel blessure verhogen. Zoals het verkeerd uitvoeren van de danstechniek, stand van de voeten, schoeisel en de hoeveelheid beweging die beschikbaar is in de voet-, enkel-, knie-, en heup.

Veelvoorkomende blessures

Een veel voorkomende dansblessures is: flexor hallucis longus tendenitis oftewel ‘danserstendintis.’ Dit is een blessure is het meest wordt gezien bij ballet. De flexor hallucis longus isis mede verantwoordelijk voor het buigen van de enkel en grote teen. Een uitlokkende factor is repetitieve bewegingen zoals: en pointe en springen.

Nog een veel voorkomende blessure is: ‘Posterieure Enkel Impingement’ oftwel ‘Dansers hiel. Dit is een inklemming aan de achterzijde van de enkel door weke- of botdelen. Uitlokkende factor is het niet goed uitvoeren van de techniek om op de tenen de staan. In sommige gevallen is er bij mensen al een extra stukje bot aanwezig en kan deze geïrriteerd raken door over belasting.

Wat kan de podotherapeut voor je betekenen?

De podotherapeut kan helpen bij het opsporen van de huidige pijnklachten en daarbij een mogelijke oplossing bieden. Of ter preventie van blessures.

Dansvoeten zijn daarentegen ook niet onbekend met huid- en nagel klachten. Ook hierin kan de podotherapeut helpen. Denk aan het ontwikkelen van blaren, (overmatig) eelt vorming, likdoorns of ingegroeide nagels.

Een onderzoek bij de podotherapeut met betrekking tot dans is vergelijkbaar met een algemeen onderzoek. Het verschil zit hem voornamelijk in richten op de dansbewegingen die mogelijk minder of niet meer gemaakt kunnen worden. De podotherapeut gaat samen met u op zoek wanneer en op welke wijze u pijn ervaart. Uitgebreid onderzoek naar schoeisel hoort hier ook bij. Denk hieraan zowel aan uw dansschoenen als aan uw dagelijks schoeisel.

Een ander verschil zit hem in de aanpak van de klacht. Mogelijk is het doel om op korte termijn een oplossing te vinden voor een belangrijk optreden en daarna samen te gaan kijken naar een lange termijn oplossing. Denk hierbij aan het aanpassen van uw dansschoen of in sommige gevallen een op maat gemaakte podotherapeutische zool in uw dansschoen.

De podotherapeut heeft met u een gezamenlijk doel: u weer lekker laten dansen! Samen kijken we naar hoe we dit doel het beste kunnen bereiken.