Wat kunt u zelf doen ter bescherming van uw voeten?

Voor mensen met diabetes is het van groot belang om goed voor de voeten te zorgen. Neem bij twijfel over uw voeten altijd contact met ons op. Wij kunnen dan de voeten inspecteren op problemen.

Wij en mogelijk de medisch pedicure controleren regelmatig uw voeten tijdens de screenings en de voetbehandelingen. Maar zelf kunt u ook een grote rol spelen in het voorkomen van wonden aan de voet. U kunt ook gebruik maken van een spiegel wanneer u zelf niet bij de voeten kan of wanneer u geen hulp heeft.

Het allerbelangrijkste dat u zelf/ partner of hulp dagelijks uw voeten controleert op wondjes. Hoe sneller een wondje gevonden wordt, hoe sneller we kunnen beginnen met de behandeling hiervan

Loop niet op blote voeten. Omdat het risico op verminderd gevoel hoog is, is dan kans op wonden door voorwerpen tijdens het blote voeten lopen groot. Goede schoenen zorgen voor bescherming van de voet tijdens het lopen.

Wat kunt u nog meer doen?

Wel is het verstandig om altijd de schoenen controleren of hier geen steentje of ander voorwerp in gekomen is.

Maak gebruik van naadloze sokken en schoenen. Wanneer er naden zijn in de sokken en schoenen kan dit weer voor drukplekken zorgen.

Smeer uw voeten regelmatig in met ongeparfumeerde en ureum houdende creme. Dit houdt de huid van de voeten soepel.

Controleer altijd de temperatuur van het water wanneer u gaat wassen met uw hand of thermometer. Uw handen kunnen vaak beter temperatuur waarnemen wanneer het gevoel van de voeten is verminderd. Warm water uit de douche, bad of voetenbadje kunnen namelijk voor brandwonden zorgen.

Gebruik geen voetenbaden. Als u lang in water bevindt, kan het zijn dat de huid verweekt en dus te zacht wordt. Hierdoor kan de huid sneller beschadigen.

Zorg dat u uw voeten goed afdroogt na het wassen. Doet dit ook tussen de tenen.