Reumatische voet

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 (chronische) aandoeningen aan gewrichten, spieren of pezen. Tot die groepen behoren o.a. reumatoide arthritis, fibromyalgie en jicht wekedelenreuma en arthrose. In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen een reumatische aandoening waarvan 70-80% voetklachten ontwikkelt. In onze praktijk geven wij voetzorg voor de reumatische voet.

Vaak hebben mensen met reuma last van pijn en stijfheid in de voeten. Er kunnen klachten voorkomen die ontstaan door ontstekingsreacties in gewrichten, standsafwijkingen en vergroeiingen van de voeten. Lopen doet vaak pijn en het vinden van de juiste schoenen is een probleem.

Bewegen is belangrijk, ook voor reumapatiënten, want rust roest. Onze podotherapeuten willen u graag in beweging houden.  Als eerste doet de podotherapeut een voetonderzoek. Daarna maken we een behandelplan, zodat de therapie kan starten.

De podotherapeutische behandeling richt zich op het verminderen van de druk. Door het meten van de druk onder de voet, krijgt de podotherapeut een goede indruk waar de druk afwijkend is.  Aan de hand daarvan kan de juiste interventie toegepast worden. Eveneens wordt er gekeken naar aanwezige nagelafwijkingen, schimmelinfecties of eczeem.

Podotherapeutische interventie

Podotherapeutische interventie bestaat uit podotherapeutische zolen of een silicone orthese.
Het doel van zolen is de druk op de pijnlijke voorvoet verminderen. Siliconen ortheses kunnen pijnlijke plekken op de tenen vrij leggen. De therapie gaat altijd samen met het juiste schoenadvies. De podotherapeut kan u helpen bij uw keuze van adequaat schoeisel.

Het is altijd de bedoeling om zo lang mogelijk zooltherapie in confectieschoenen te plaatsen.

Indien de breedte van de voorvoet te veel afwijkt, past de voet soms niet meer in een confectieschoen. In dat geval is het mogelijk om bij ons semi-orthopedische schoenen aan te laten meten. Deze moeten vooraf aangevraagd wordt bij uw zorgverzekering waarna er een aanmeet afspraak wordt gepland. Anders dan bij podotherapeutische zolen worden deze semi-orthopedische schoenen vergoed uit uw basisverzekering met een vastgestelde eigen bijdrage van €124,-

Risicovoet

Ook reuma kent de risicovoet.  Een risicovoet is een voet waarbij de kans op complicaties vergroot wordt. Door schade aan kleine bloedvaatjes en zenuwen kan ook een reumavoet minder voelen. Hierdoor kunnen terugkerende wonden ontstaan. Het is noodzakelijk dat uw voeten goed beschermd worden ter preventie  hiervan. Onze therapieën kunnen voorkomen dat deze wonden terugkeren.

In 2023 kunnen reumapatiënten met een risicovoet, net als bij diabetes, een zorgprofiel krijgen. Een zorgprofiel stelt de zorgzwaarte vast. Hierdoor zal de medisch noodzakelijke voetzorg vergoed worden vanuit uw basisverzekering