Passende schoenen

Meer dan de helft van alle kinderen draagt te kleine schoenen. Dit is uit onderzoek gebleken. Het komt met regelmaat voor dat wij kinderen zien die schoenen dragen die wel 2 tot 4 maten te klein zijn. Met name voor kinderen is het dragen van goede passende schoenen van groot belang.

De voet heeft ruimte nodig in de schoen om te kunnen afwikkelen. Die ruimte moet minimaal 12 mm zijn.

Het dragen van te kleine schoenen kan verschillende gevolgen met zich meebrengen:

  • Door het dragen van te kleine schoenen kan de natuurlijke positie van de tenen aangetast worden, met als gevolg pijnlijke gewrichten.
  • Als de tenen gepropt of gekromd in de schoen zitten, wordt de natuurlijke richting van de teenspieren veranderd. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot pijn in de spieren en pezen.
  • Gevoelloosheid en koude tenen kan ook een gevolg zijn door problematiek in de bloedsomloop.
  • Verandering van houding door voetproblematiek.

Schoenen kopen?

Goede kinderschoenen hoeven niet perse dure schoenen te zijn. De voeten van kinderen zijn nog volop in de groei, waardoor het voor kan komen dat ze niet langer dan 2 of 3 maanden met een paar schoenen doen.

Het is vooral belangrijk dat er gelet wordt op de 12 mm ruimte bij de tenen. Dit geeft de mogelijkheid voor de voet om af te rollen. Bij twijfel of een schoen goed past, controleer of de binnenzool uit de schoen kan. Laat uw kind alleen op de binnenzool staan, zo kunt u zien hoeveel ruimte er over is.

Voor iedere leeftijdcategorie zijn er verschillende aspecten waarop gelet moet worden bij het kopen van schoenen. Voor kinderen vanaf 6 jaar mag de schoen een stevige hiel en middenvoet hebben, maar soepel bij de tenen.

Let er op dat de schoen niet te soepel is. Dit kan je zien als je een schoen bijvoorbeeld met gemak kan dubbelvouwen.