Wat is shockwave therapie?

Shockwave oftwel “extracorporeal shockwave therapie” (ESWT) wordt vaak gebruikt bij aandoeningen aan de pezen of spieren. Tijdens deze therapie worden er shockgolven gemaakt van geluid. Dit zijn geen stroomstootjes zoals de meeste mensen denken. Deze geluidsgolven zorgen voor de stimulatie van groeifactoren en doorbloeding.

Voor welke klachten wordt shockwave ingezet?
Het wordt voornamelijk gebruikt bij hardnekkige chronische aandoeningen zoals:

  • fasciopathie plantaris
  • achilles tendinopathie
  • mediaal tibiaal stress syndrome (shin splints)
  • patella tendinopathie (knieschijf pees)

Het wordt daarbij vaak gebruikt als extra therapie ten opzichte van een therapie op zichzelf. Het is dus vaak een aanvulling bij podotherapie of fysiotherapie.

Een shockwave behandeling

Vaak wordt er voorafgaand een shockwave behandeling traject een echo genomen om de correcte diagnose te stellen. Daarna kan er begonnen worden met de therapie. Een behandeling met deze therapie kan per aandoening verschillen, maar gemiddeld duurt één sessie circa 10 a 15 minuten.

Het gehele shockwave traject zijn meestal 5 sessies, waarvan wekelijks één sessie. Meestal direct na een sessie voelen mensen al resultaat, echter is dit resultaat na de sessie vaak van korte duur. Langere termijn resultaten verwachten we vanaf de 2de a de 3de sessie. Wanneer er rond de 4de sessie geen langdurige resultaten plaats vinden, kan het zijn dat de therapie niet aanslaat. Dit zal altijd met u besproken worden.

Voordelen van shockwave therapie.
Het grootste voordeel van deze therapie is dat het een snelle, veilige en niet invasieve behandelmethode is. Deze therapie heeft ook weinig tot geen contra-indicaties, wat betekent dat het op veel mensen toegepast kan worden. Het grootste/ enige nadeel is dat deze therapie vaak als pijnlijk wordt ervaren. Hoe erg dit pijn dit verschilt erg per persoon.

Afspraken voor  deze therapie worden gepland in onze hoofdvestiging, het Gezondheidscentrum De Keien in Vlissingen.