Sportpodotherapie

Elke sport heeft zijn eigen kenmerken van bewegingen, specifiek schoeisel, ondergrond etc. Dat wil zeggen dat elk soort sport een andere belasting heeft op het lichaam. Zo zitten er natuurlijk verschillen tussen hardlopen, voetbal, wielrennen, skiën, kitesurfen of tennis.

Wat doen we precies bij sportpodotherapie?
Tijdens sportpodotherapie proberen podotherapeuten een zo goed mogelijke analyse te maken van “hoe het lichaam wordt belast tijdens de sport’ in combinatie met uw klachten of ter preventie van klachten. Voorvoet klachten bij hardlopers kunnen bijvoorbeeld een andere oorzaak hebben ten opzichte van balletdanseressen. Beide sporters hebben dan een ander behandelplan nodig.

Sportzolen

Aangezien elke sport zijn eigenschoeisel, bewegingen en belasting heeft kan het zijn dat er per specifieke sport een sport specifieke zool gemaakt moet worden. Zo kan het zijn dat er tijdens het hardlopen meer demping nodig is of juist meer ‘steun’. Het kan ook zo zijn dat je schoenen voor het voetbal een totaal andere pasvorm hebben dan je skischoenen, waardoor ze niet zomaar in beide schoenen passen. Het kan ook zijn dat je dat je hele soepele dans/turn schoentjes hebt waar geen zool in kan. Hier kunnen we altijd kijken naar de meest optimale oplossing. Aangezien wij alles zelf in huis hebben, van 3D printer tot aan freesmachine kunnen wij bijna alles maken.

Sportblessures voorkomen

Het preventief werken in de sport blijft altijd een lastig onderwerp. Dat komt omdat een sportblessure altijd ontstaat doordat de belastbaarheid van het lichaam wordt overschreden. Dat kan verschillende oorzaken hebben zoals een nieuw trainingsschema of trainen wanneer je je bijvoorbeeld niet geheel fit voelt. Wel kunnen we kijken welke structuren mogelijk veel worden belast, zodat deze structuren versterkt kunnen worden of de belasting verminderd. In Vlissingen hebben wij een beweeglab voor een uitgebreide loopanalyse.

De enige blessure waarvan we vrij zeker zijn dat deze goed voorkomen kan worden is het omslaan dan de enkel (inversie trauma). Dit kan door gebruik te maken van de geavanceerde EXO-L enkelbrace.

Braces

In onze praktijk hebben we de mogelijkheid om verschillende braces toe te passen. Dit kan een preventieve brace zijn zoals de EXO-L, een ondersteunende brace of een functionele brace zoals voor het opheffen van een klapvoet.

Het kan ook zijn dat er niet gekozen wordt voor het gebruik van sportzolen, braces etc. Wij werken goed samen met verschillende fysiotherapeuten en trainers waardoor wij samen een behandelplan kunnen opstellen.

Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact op met onze praktijk.
We zijn telefonisch dagelijks bereikbaar van 08.00 – 12.00 uur en van 13.00 – 17.00 uur. U kunt ook een e-mail sturen naar de praktijk.