Voetproblemen bij reuma

Voetproblemen bij reuma komen zeer vaak voor. Reuma is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende chronische auto-immuun ziektes die effect hebben op de gewrichten, pezen en spieren. Reumatoide artitis, artrose jicht of fibromyalgie zijn een aantal voorbeelden van veel voorkomende reumatische aandoeningen. Reuma wordt voornamelijk bij oudere mensen gezien, maar het kan op alle leeftijden voorkomen. Bij reuma hebben mensen vaak problemen met bewegen en soms stands veranderingen van de voeten. Hierdoor kunnen mensen moeite hebben met het uitvoeren van uit alle dagelijkse bezigheden.

Verschillende soorten reuma
Reuma is een aandoening waarbij het afweersysteem van het lichaam zorgt voor chronische ontstekingen. Deze ontstekingen zorgen voor pijn of stijfheid van de gewrichten en/of spieren.

Er zijn zeer veel verschillende soorten reuma. Binnen deze verschillende soorten reuma kunnen we onderscheidt maken in drie catergorieën.

  • Ontstekingsreuma: bij deze vorm vinden er ontstekingsreacties plaats in de gewrichten
  • Artrose: bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit
  • Wekedelenreuma: hier zijn er voornamelijk aandoeningen aan alle weken delen zoals spieren, gewrichtkapsels, pezen en banden.

In de voet zien we verder veel voorkomende vormen zoals: Reumatoïde artritis, artrose, artritis psoriatica, jicht en jeugdreuma.

Veel voorkomende voetklachten

Veel voorkomende voetklachten
Door de ontstekingen kan de vorm van de voet en de tenen veranderen. Hierdoor is het mogelijk dat de voet minder goed functioneert of dat u drukplekken krijgt door niet juist passend schoeisel. Daarnaast kunnen sommige klachten waar u minder snel aan denkt inverband staan met uw voetklachten. Denk hierbij aan wintertenen of achillespeesontsteking. Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat u pijn ervaart tijdens het lopen. De podotherapeut kan met u meezoeken naar een passende oplossing.

Wat kunnen wij voor u doen?
Bij reuma is er vaak sprake van een veranderde drukverdeling onder de voeten, opgezwollen gewrichten of standsveranderingen. Hierdoor kunnen voetproblemen ontstaan of kunt u problemen hebben met het vinden van geschikt schoeisel.

Wanneer er sprake is van een veranderde drukverdeling kunnen wij aan de hand van zooltherapie de druk onder de voeten anders verdelen of absorberen. Zo kunnen we de aangedane structuren ontlasten zodat u pijnvrij of met minder pijn weer kunt wandelen.