Echografie

De podotherapeut gebruikt echografie soms om extra aanvullende informatie te krijgen naast het podotherapeutisch onderzoek.  Een andere benaming is musculoskeletal ultrasound (MSU). Door het maken van een echo krijgt de podotherapeut informatie over hoe de aangedane structuren er uit zien. Zo is soms makkelijker om een diagnose van een bepaalde klacht vast te stellen.  Om de structuren van de voet en knie in beeld te brengen kan een echo tijdens uw afspraak van het podotherapeutisch onderzoek gemaakt worden.

Echografie is een vorm van medische beeldvorming dat gebruikt wordt om de ‘weke delen’ (alles behalve bot) in kaart te brengen. Een voorbeeld van de meest bekende vorm is de echo die gebruikt is echografie tijdens een zwangerschap. Hierbij wordt deze vorm van beeldvorming gebruikt om de baby inzicht te brengen.

Deze vorm van medische beeldvorming maakt alleen gebruik van geluidsgolven. Hierdoor is het een zeer veilige, non invasieve en snelle manier van beeldvorming. Het voordeel van echografie is dat we het weefsel, indien gewenst, kunnen beoordelingen tijdens een beweging. Bij andere vormen van medische beeldvorming is dit niet of nauwelijks mogelijk.

Toepassing van echo's

Met behulp van echografie brengt de podotherapeut specifieke structuren in kaart om deze te vergelijken. Zo kijken wij naar bijna alle ‘weke delen’.  De podotherapeut gaat op zoek naar verdikkingen, scheuren of vocht. Dit kan gedaan worden bij alle leeftijden en doelgroepen, van kinderen tot ouderen en sporters.

Enkele voorbeelden van wat te zien is met echografie:

  • Banden/ligamenten
  • Peesweefsel
  • Spieren
  • Slijmbeurzen
  • Botcontouren
  • Kraakbeen (tot zekere hoogte)
  • Bloedvaten
  • Vet
  • Ontstekingsreacties

Deze vorm van beeldvorming is geen therapie. Het is een middel om beter een diagnose te kunnen stellen. Daarnaast is het ook goed om bepaalde diagnoses uit te sluiten. Doordat echografie gebruikt maakt van geluidsgolven beoordeelt de podotherapeut de beelden direct tijdens uw afspraak. Zo krijgt u dus direct de uitslag van het onderzoek. Aan de hand van de uitslag bepaalt de podotherapeut of er nog aanvullende testen uitgevoerd moeten worden. Een echo is ook een middel bij het vaststellen van een behandelplan.

Podotherapeuten Erwin & Clemence zijn gespecialiseerd in het maken van echo’s. Zij zijn werkzaam op diverse vestigingen van onze praktijk.  Wilt u een echo late maken? Geef het gerust aan bij het maken van een afspraak. Onze collega’s zullen u dan inplannen bij Erwin of Clemence.

Voor meer informatie of vragen, neemt u gerust contact met ons op.