Orthonyxie

Klachten door ingroeien of afwijkende vorm van de nagels is een veel voorkomende voetklacht die binnen de podotherapie worden behandeld.

Ingegroeide nagels komen vaak voor als de nagels onjuist worden geknipt of zelfs gescheurd.
Na de behandeling van een ingegroeide nagel wordt altijd “kniples “gegeven.
Veelal wordt hiermee voorkomen dat een nagel weer ingroeit.

Wanneer een nagel een hyperconvexe vorm heeft. Dat wil zeggen dat deze de vorm heeft van een hoefijzer, zal die nagel steeds opnieuw klachten geven.

Een nagelbeugel, orthonyxie kan de vorm van de nagel beïnvloeden. Het is mooi om te zien dat hierdoor de nagel echt van vorm kan veranderen.

Hoe werkt het?

Hoe gaat dat in zijn werk?  Wij maken gebruik van de orthonyxie techniek van Ross Fräser en onderstaand wordt beschreven hoe dit in zijn werk gaat.

Allereerst onderzoekt de podotherapeut of dat u in aanmerking komt voor een nagelbeugel, orthonyxie.  Niet elke nagel is hiervoor geschikt. Vervolgens worden de nagelwallen schoon gemaakt en getamponeerd om ruimte te maken voor de  nagelbeugel.

Daarna wordt de nagelbeugel op de teennagel gebogen, zodat het beugeltje precies de vorm heeft van de nagel. Past het beugeltje perfect dan wordt er als laatste een klein beetje spanning op de beugel gebracht. Het beugeltje wordt vastgemaakt en kan een aantal weken blijven zitten. Het mooie is, dat de nagel teen vrijwel direct klachtenvrij is, ondanks dat de nagel nog niet de uiteindelijke gewenste vorm heeft.

Deze behandeling wordt zo vaak herhaald als nodig. Een nagelbeugel kan wel 10 tot 12 weken blijven zitten.  Het voordeel van de Ross Fraser techniek is dat het beugeltje heel lang meegaat.  Heeft de nagel na een aantal behandelingen de gewenste vorm dan wordt het beugeltje aan u terug gegeven. U mag deze zelf bewaren. Het komt voor dat  na verloop van tijd de convexiteit van de  nagel opnieuw toe neemt. Dan kan de beugel opnieuw worden geplaatst.

De podotherapeut kijkt ook altijd naar de stand van voeten. Soms wordt een ingegroeide teennagel veroorzaakt door een verkeerde voetstand. In dat geval zal orthonyxie niet de juiste oplossing zijn, maar podotherapeutische zolen.
Uw podotherapeut zal dit onderzoeken en met u bespreken.