Kinderpodotherapie

Binnen de podotherapie is er de specialisatie tot kinderpodotherapeut. Als kinderpodotherapeut heb je als doel om de hulpvragen van kinderen samen met die van ouders te beantwoorden. Dit kan gaan om de aller kleintjes waar ouders twijfel hebben over de stand van de voeten of juist de tiener met kniepijn tijdens het voetballen.

De voeten van kinderen maken een grote ontwikkeling door vanaf de geboorte totdat de voet is uitgeroeid. Tijdens deze ontwikkeling veranderd de stand van de voet-,enkel-,knie en heupen. Iedere leeftijdsfase heeft zo zijn eigen verwachtte statiek. Wat als ouder van belang is om zo goed mogelijk te ontwikkeling in de gaten te houden. Denk dus aan het opschrijven wanneer uw kind voor het eerst ging kruipen en lopen, en op welke manier dit ging.

Verder is het van belang om aandacht te schenken aan eventuele hulpvragen van uw kind. Sommige kinderen kunnen dit nog niet direct uiten in de vorm van pijnklachten, maar willen graag gedragen worden of pakken liever hun loopfietsje.

Het ligt mogelijk voor de hand, maar zorg voor passend schoeisel. Het komt met enige regelmaat voor dat kinderen of op de kleine of juist op de grote schoenen lopen. Ook dit kan voor klachten zorgen.

Voetproblemen bij kinderen

Zoals eerder benoemd maakt de voet- enkel- knie- en heupen een grote ontwikkeling door tijdens de groei. Deze veranderingen in de statiek heeft effect op het lopen, rennen en algemeen bewegen van kinderen.

Eén van de veelvoorkomende voetproblemen, Morbus Sever,  is dan ook groei gerelateerd. Dit is een vaak geziene klacht bij kinderen en tiener. Bij Morbus Sever (apofysitis calcanceï) is er sprake van irritatie van de groeischijf in het hielbeen. Deze irritatie is vaak aanwezig na inspanning, denk hierbij aan na de training de voetbal. Kinderen klagen over pijn in de hiel(en) en kunnen in sommige gevallen deze ook niet belasten.

De irritatie ontstaat doordat de achillespees die aanhecht op de groeischijf van het hielbeen teveel trekkracht heeft. Bij repetitieve tractie van de achillespees kan de groeischijf geïrriteerd raken. Van belang is om te weten dat dit een veel voorkomend problemen. Is dit een herkenbare situatie voor u? Vraag de kinderpodotherapeut om raad.

Een ander voorbeeld van veel geziene klachten binnen de kinderpodotherapie in combinatie met groei gerelateerde aandoeningen zijn: Os good Schlatter en Sinding Larsen Johansson. Dit zijn pijnklachten die te vinden zijn rond de knie. Ook hier opnieuw is er sprake van teveel aan trekkrachten op de groeischijven van het onderbeen en knieschijf. De stand van de voet kan hierop invloed uitoefenen. Door de voetstand te veranderen kan de kinderpodotherapie invloed uitoefenen op de knieklachten.

Geconcludeerd, de kinderpodotherapeut is er voor u om uw vragen van u en uw kind(eren) te beantwoorden en daar mogelijk een hulpmiddel aan te meten voor de desbetreffende klacht. Een bezoek aan de kinderpodotherapeut hoeft niet altijd pas plaats te vinden wanneer het kind pijn heeft. Een preventieve vraag is ook welkom. In onze praktijk zijn Mehrell en Laurence afgestudeerde kinderpodotherapeuten.

Wanneer naar de kinderpodotherapeut?

Wanneer ga je naar de kinderpodotherapeut met uw zoon/ dochter?

  • Wanneer uw zoon/ dochter overmatig struikelt
  • Wanneer uw zoon/ dochter klaagt over pijn in de voeten en/of benen
  • Wanneer uw zoon/ dochter een hekel heeft aan lopen
  • Wanneer uw zoon/ dochter snel gedragen wilt worden
  • Wanneer uw twijfelt over de stand van de voeten en/of benen