Metatarsalgie

Metatarsalgie is een verzamelnaam voor voorvoet pijn. Deze klachten ontstaan bijna altijd door overbelasting. De overbelasting ontstaat door overdruk op de voorvoet tijdens het lopen. De pijn bevindt zich vaak onder de bal van de voorvoet ter hoogte van de 2de, 3de en 4de teengewricht, maar het kan onder alle teengewrichten voorkomen.

Hoe komt het?
Metatarsalgie wordt veroorzaakt door overdruk op de voorvoet. De voorvoet kan de belasting niet meer aan en raakt geïrriteerd. Deze overdruk kan verschillende oorzaken hebben. De oorzaak waardoor de overdruk ontstaat en dat de voet de belasting niet meer aan kan, heeft meestal verschillende redenen.

De overdruk kan ontstaan door verkeerd schoeisel zoals hakken, een toename in de hoeveelheid lopen of afwijkingen in de voetvorm. Zo zien we vaak verhoogde druk bij een hallux valgus, omdat het grote teen gewricht hierdoor niet optimaal functioneerd en de rest van de voorvoet hierdoor de druk moet opvangen.

De belastbaarheid wordt bepaald door verschillende factoren, zoals het fatpad onder de voorvoet. Onder de voorvoet zit namelijk een vetkussen dat de botjes beschermt tijdens het lopen. Met de leeftijd kan dit vet minder worden, waardoor je op je botjes gaat lopen.

Symptomen & behandeling

Mensen met metatarsalgie ondervinden vaak de volgende klachten:

  • Branderig gevoel onder de voorvoet
  • Pijn met staan en lopen
  • Voornamelijk pijn aan de onderkant van de voorvoet
  • Startpijn
  • Eeltvoorming
  • Tintelingen

Behandeling
Vaak kunnen we aan de hand van een combinatie met goed schoeisel & zooltherapie de klachten verminderen of geheel wegnemen. Het doel is namelijk om de druk zo goed mogelijk te verdelen en te absorberen.