Hamertenen

Hamertenen zijn tenen, waarvan de gewrichtjes gebogen zijn. De reden hiervan is meestal een disbalans tussen de buigspieren en strekspieren van de tenen.
Dit ontstaat bijvoorbeeld door verkeerde schoenen, gewrichtsontstekingen, afwijkende voetstand met afwijkend looppatroon, breuk, etc.

Er zijn 2 typen hamertenen, gebaseerd op de beweging in de gewrichten, te weten: flexibele hamertenen en rigide (stijve) hamertenen.

Een flexibele hamerteen is er een met flexibele teengewrichten die je met behulp van je vingers kunt strekken. Doorgaans is dit minder pijnlijk dan wanneer de rigide hamerteen.

De rigide hamerteen is dus niet met je vingers te strekken. Het kan erg pijnlijk zijn en loopvermogen ernstig beperken.

Op deze tenen ontstaan vaak pijnlijke likdoorns, doordat ze tegen de schoen drukken en schuren. De hamertenen zorgen ook voor meer druk onder de voorvoet, deze kunnen daardoor overbelast raken. Likdoorns die op de hamertenen ontstaan kunnen door een gediplomeerd pedicure verwijderd worden. Blijken deze likdoorns snel te terug te komen, dan kan een podotherapeut hier oplossingen voor bieden.

Behandeling

De oplossing is afhankelijk van het soort hamerteen. Flexibele hamertenen kunnen vaak goed behandeld worden met een soepele orthese van siliconen. Deze orthese zorgt ervoor dat de tenen gestrekt worden. Therapie van een rigide hamerteen is meestal meer gericht op protectie (= bescherming). Een strekkend effect is moeilijk te bereiken. Het doel zal zijn protectie en behoud van de huidige stand.

Pijnlijke voorvoeten als gevolg van deze klachten kunnen behandeld worden met een orthese of met een drukontlastende podotherapeutische inlegzool.
Soms is het nodig om te opereren. Operaties vinden plaats in het ziekenhuis.