Tailors bunion

Een tailors bunion of bunionette is een uitstulping aan de buitenkant van de voorvoet net achter de kleine teen. Deze uitstulping kan pijnlijk zijn, maar dat is vaak niet het geval. Soms is er sprake van extra bot aanmaak, maar het kan ook zijn dat er een slijmbeurs aanwezig is.

Hoe ontstaat een tailors bunion?
De tailors bunion kan op verschillende manieren ontstaan. De meeste mensen hebben hier een genetische aanleg voor. Dat wil zeggen dat dit familiair is bepaald.
Een andere oorzaak is door druk op de uitstulping. Druk kan komen door te smal schoeisel, een vergrootte uitstulping van het bot of het zitten in bepaalde voet positie (zoals de kleermakers zit)

Symptomen en behandeling

Symptomen

  • Uitstekend bultje op de voorvoet net achter de kleine teen
  • Stekende pijn, voornamelijk tijdens het dragen of na het dragen van schoeisel
  • De bult kan rood, dik en warm zijn

Behandeling
De meest belangerijke factor bij een tailorsbunion is het juiste schoeisel. Wanneer er een tailorsbunion zich heeft gevormd, gaat deze namelijk niet zelf meer weg. Daarom is het belangrijk dat hier geen druk op komt. Met het juiste schoenen heeft u daarom geen of bijna geen last meer.

Soms kunnen we de schoenen ook aanpassen om meer ruimte te maken ter hoogte van deze uitstulping. Let ook vooral op dat er geen naden en stiksel over de uitstulping lopen. In sommige gevallen kunnen we ook een orthese maken om de druk van de schoen op te vangen.