Hallux valgus

Een hallux valgus of eigenlijk een hallux abducto valgus is een scheve grote teen. Hallux betekent namelijk grote teen en abducto valgus is latijn voor de positie van deze grote teen.  Dit komt voornamelijk voor bij oudere mensen, maar we zien het soms ook in kinderen (juveniele hallux valgus). Deze scheve grote teen kan last geven tijdens het lopen, vaak is dit ook een progressieve aandoening. Dat betekent dat de scheefstand altijd zal toenemen.

Hoe ontstaat het?
Hoe een hallux valgus precies ontstaat is nog onduidelijk.  Wel zien we veel overeenkomsten tussen mensen met een hallux valgus. De hallux valgus komt namelijk vaker voor bij vrouwen en bij oudere mensen. Mensen met een hallux valgus hebben vaak ook een genetische aanleg, dat betekent dat dit vaker in de familie voorkomt.

Symptomen & behandeling

Symptomen
De knobbel die ontstaat bij de hallux valgus op het grote teen gewricht kan vaak pijnlijk zijn, voornamelijk wanneer u niet goed passend schoeisel draagt. Lopen in het algemeen kan ook zorgen voor irritatie binnen in het gewricht van de hallux valgus. Verder kan de grote teen ook de tweede teen opzij duwen en kunnen er irritaties en likdoorns ontstaan tussen deze tenen.

Behandeling
Bij een hallux valgus is het belangrijk om onderscheidt te maken wat er precies pijn doet. Mensen kunnen namelijk pijn hebben in het gewricht tijdens het lopen of ze kunnen pijn ervaren tijdens het dragen van schoeisel.

Met zooltherapie kunnen we er soms voor zorgen dat het gewricht weer beter functioneert of kunnen we de beweging in het gewricht beperken. Daarnaast kunnen er aanpassingen aan schoenen worden uitgevoerd of (semi)-orthopedisch schoeisel aangemeten worden.

Wanneer deze conservatieve therapieën geen uitkomst meer bieden, kan de hallux valgus geopereerd worden.