Posted on maart 27, 2023 by Elise de Boer -
Er zijn verschillende soorten wratten. Iedereen kent de gewone wratten: ruw aanvoelende knobbeltjes die vooral op de handen voorkomen, maar ook op andere plaatsen kunnen zitten. Voetwratten zijn gewone wratten die in het eelt van de voetzool zitten. Door lopen worden voetwratten in de voetzool gedrukt; soms doen ze pijn bij het lopen.
Wratten worden veroorzaakt door een virus. Als dit virus in contact komt met uw huid, kunt u een wrat krijgen. Het is niet bekend waarom de één wel wratten krijgt en de ander niet. Het wrattenvirus komt overal voor, maar voelt zich vooral thuis in een vochtige omgeving. Veel mensen denken dat vloeren in gymzalen een bron van besmetting kunnen zijn. Volgens onderzoeken echter heeft het laten gymmen op blote voeten geen invloed op het ontstaan van wratten. Natte vloeren in zwembaden en gemeenschappelijke douche- of wasruimten kunnen mogelijk wel een rol spelen bij besmetting.
Wratten zijn onmogelijk te voorkómen!
Wratten zijn onschuldig. Voetwratten geven soms pijn of last bij het lopen. De meeste wratten verdwijnen vanzelf binnen twee jaar. Een enkele keer blijven ze jarenlang zitten. Het is ook niet bekend waarom de één er snel van af is en de ander niet.
De kans op het krijgen van wratten is te verkleinen door:
– de voeten goed te wassen en af te drogen, met name na sporten en zwemmen
– de voeten goed droog te houden, onder andere door het dragen van goed ventilerend schoeisel
– het dragen van slippers in gemeenschappelijke was- en doucheruimten
Als u wratten heeft, kunt u er het beste van afblijven. Als u aan wratten peutert, kunnen er meer ontstaan.
Gewone wratten verdwijnen wel eens als u ze iedere dag aanstipt met wrattentinctuur. Dit is te koop bij apotheek of drogist.
Wratten hoeven alleen maar behandeld te worden als ze last bezorgen. Als u twijfelt of een bobbeltje een wrat is, maak dan een afspraak uw huisarts. Alleen bij pijn, irritatie, `in de weg zitten` of gestoorde nagelgroei (bij wratjes op de nagelriem) is behandeling wel gewenst. Dit geldt ook als u zelf de wratten erg vervelend vindt.
Anders is het met wratten op de voeten. Wratten op de voeten hebben minder de neiging om spontaan te verdwijnen. Deze wratten zijn vaker pijnlijk en de kans op infectie en irritatie is groter. Men kan de wratten eerst behandelen met een wrattentinctuur waardoor ze na enige tijd geleidelijk verdwijnen. Soms is herhaling nodig. De methode is niet pijnlijk. De tinctuur is verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Wanneer met deze behandelingsmethode de wratten niet verdwijnen, kan behandeling door de huisarts plaatsvinden. De behandeling kan bestaan uit zalf of tinctuur, uitlepelen of aanstippen met vloeibare stikstof. Bij het aanstippen met vloeibare stikstof wordt de wrat bevroren, er ontstaat een blaar onder de wrat en na 1 à 2 weken valt de wrat eraf. De behandeling is wel pijnlijk en moet nogal eens herhaald worden.
Het is aan te raden dat voordat u de wrat laat aanstippen bij uw huisarts, de wrat vrij ligt. Dat wil zeggen dat al het eelt rondom en over de wrat verwijderd is. Dit kan zowel door een podotherapeut of pedicure gedaan worden.
Wanneer een wrat op een plaats zit waar deze pijnlijk is en ook het lopen beïnvloed dan is het mogelijk deze plek/wrat middels een orthese of inlegzool drukvrij te leggen.
Posted on maart 27, 2023 by Elise de Boer -
In het hele lichaam heeft u ligamenten (banden) die de botten bij elkaar houden. Bij hypermobiliteit zijn deze banden in het hele lichaam te slap of te lang.
Veelal is hypermobiliteit aangeboren. Maar ook door een verandering van de hormoonspiegel kunnen de ligamenten veranderen van spanning. Bijv. tijdens de zwangerschap is dit nodig om te kunnen baren. Echter zal deze verweking niet alleen plaats vinden in het bekken maar ik het hele lichaam. Vaak hebben vrouwen daarom na een zwangerschap grotere voeten.
Bij het ouder worden veranderd ook de spanning op de ligamenten. Het lichaam wordt vaak korter ( ook a.g.v. osteoporose) en de voeten worden langer. Niet de botstukken worden daarbij langer, maar door het losser worden van de ligamenten ontstaat er meer ruimte tussen de gewrichten waardoor de voet meer ruimte in de schoen vraagt dan voorheen.
Bij kinderen in de groei, groeien ook de spieren en de ligamenten in de lengte. Doordat de verschillende structuren niet altijd in het zelfde tempo groeien ontstaat er soms een disbalans. Het kind is dan niet sterk genoeg om de voet netjes neutraal onder het onderbeen te houden en zakt dan teveel naar binnen. Hierdoor kunnen klachten van diverse aard ontstaan. In de puberteit worden kinderen van zelf sterker en komt het lichaam meer in balans. Vaak is dat het moment dat ze sterk genoeg zijn om hun voet en been in de juiste stand te houden en ontstaan er daardoor ook geen klachten meer.
Te slappe banden kan over het hele lichaam voorkomen. Dit kan verschillende klachten in het bewegingsapparaat geven:
Vermoeidheid in de voeten/ benen/ rug. Veelal compenseert u de slappe banden met het aanspannen van de spieren. Dit kan vermoeidheid in de voeten en benen geven. Niet iedereen weet van zichzelf of hij of zij snel vermoeid is, omdat uw deze vermoeidheid ervaart bij uw lichaam en uw levensstijl.
Denkt u bijvoorbeeld aan de volgende klachten:
– Snel zwikken van de enkels
– Pijnklachten in voeten, benen of heupen
Een podotherapeut kan de voetstand en het looppatroon verbeteren. Hierdoor worden de beenspieren op de juiste manier belast waardoor men minder vermoeid zal raken. Tevens oefent u door gebruik van de zolen de spieren op de juiste manier waardoor de belastbaarheid ook groter zal worden. Er wordt een stabieler looppatroon gecreëerd. Door het verbeteren van de voetstand en het looppatroon, sluit ook het enkelbot (de talus) mooi in de enkelvork, wat de kans op zwikken verkleind. Ook stevig schoeisel is van belang bij klachten van deze aard. Daarnaast kunt u de spieren zelf versterken, door bijvoorbeeld regelmatig sporten of dagelijks spierversterkende oefeningen te doen. Een fysiotherapeut kan u hierin begeleiden. Hierdoor wordt u niet alleen sterker maar zal ook de coördinatie verbeteren.
– Naar binnen staan van de voeten
– Snel slijten van de schoenen
Posted on maart 27, 2023 by Elise de Boer -
Reuma wordt onder verdeeld in verschillende categorieën. Fibromyalgie valt onder de categorie weke delen reuma. Hierbij zijn er pijnklachten aanwezig in het bindweefsel en spieren, zonder een vergroeiing of een teken van een ontsteking. Fibromyalgie is een veelvoorkomende vorm van reuma.
De oorzaak van fibromyalgie is momenteel nog onbekend.
Er zijn verschillende symptomen.
De klachten welke een patiënt door de fibromyalgie ondervindt kunnen wisselen. Klachten welke veel voorkomen bij fibromyalgie zijn:
– Pijn (met name in de spieren, bindweefsel en in en rondom de gewrichten)
– Vermoeidheid
– Krachtverlies
– Stemmingswisselingen, bijv. concentratieproblemen, vergeetachtigheid, depressie
– Slaapstoornis
– (Ochtend)stijfheid, ’s morgens bij het opstaan of bij een langere periode stil zitten, ontstaat een stijfheid
– Tintelingen in de armen of benen
– Hoofdpijn
– Darmkrampen
– Geheugenverlies
Bij fibromyalgie worden de symptomen behandeld, omdat er geen genezing plaats zal gaan vinden. Doordat er verschillende klachten aanwezig kunnen zijn is de therapie voor elke patiënt weer verschillend.
De podotherapeut kan helpen bij het verbeteren van de voetstand en adviezen met betrekking tot schoeisel. Bij een patiënt met fibromyalgie is meestal geen specifieke voetafwijking kenbaar. Een persoon met fibromyalgie kan alle voetklachten krijgen die een persoon zonder fibromyalgie ook kan krijgen. Vaak is het zo dat de pijn die men dan ervaart van zo’n extra klacht, anders is dan de normale fibromyalgie pijn. Deze klacht zal op een zelfde wijze behandeld worden als bij iemand die geen fibromyalgie heeft. Wel is het zo dat mensen met fibromyalgie een langzamer herstel doormaken.
Een voorbeeld van andere behandelaars waarmee een fibromyalgie patiënt mee in aanraking kan komen zijn; de huisarts, de fysiotherapeut of oefentherapeut, de psycholoog/ maatschappelijk werker/ psychotherapeut en de reuma verpleegkundige.
Posted on februari 20, 2023 by Elise de Boer -
Wat is een slijmbeursontsteking?
Een slijmbeursontsteking kan ook plaatsvinden in de hiel regio. Vaak zit deze dan aan de achterkant van de hiel, achter de achillespees (retro calcanaire bursitis). Maar wat is een slijmbeurs eigenlijk? Een slijmbeurs is een soort zakje of kussentje waar vocht inzit. Dit beschermt vaak gewrichten en zorgt dat alles soepeltjes kan bewegen. Dit zakje of kussentje vult zich ook met vocht wanneer er meer bewogen wordt. Op een aantal plekken in het lichaam hebben we standaard een aantal slijmbeurzen zitten, echter kunnen ze op andere plekken ontstaan waar veel druk of wrijving is in het lichaam. Deze slijmbeurzen zijn in principe niet permanent.
Hoe komt het?
Een slijmbeursonteking in de hiel ontstaat vaak doordat de slijmbeurs “vast geklemd” wordt tussen de achillespees, het hielbot en het vet achter de achillespees. Hierdoor ontstaan er een overbelasting, waardoor het kan gaan ontsteken.
Diagnose
De makkelijkste manier om zeker te weten dat het om een slijmbeurs ontsteking gaat en niet om een achillespees tendinopathie is door het gebruik van echografie. Hierdoor kunnen we de slijmbeurs inspecteren en het juiste behandelplan opstarten.
Hoe komen we er vanaf?
Om deze slijmbeursontsteking te behandelen, moeten we zorgen dat deze minder belast wordt. Dit kunnen we doen door voor meer ruimte tussen de achillespees en het hielbot te creëren. Daarnaast kan er door de huisarts ontstekingsremmers voorgeschreven worden. In enkele gevallen wanneer conservatieve behandeling niet werkt kan er gekeken worden naar operatieve mogelijkheden.