Slijmbeursontsteking

Wat is een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeursontsteking kan ook plaatsvinden in de hiel regio. Vaak zit deze dan aan de achterkant van de hiel, achter de achillespees (retro calcanaire bursitis). Maar wat is een slijmbeurs eigenlijk? Een slijmbeurs is een soort zakje of kussentje waar vocht inzit. Dit beschermt vaak gewrichten en zorgt dat alles soepeltjes kan bewegen. Dit zakje of kussentje vult zich ook met vocht wanneer er meer bewogen wordt. Op een aantal plekken in het lichaam hebben we standaard een aantal slijmbeurzen zitten, echter kunnen ze op andere plekken ontstaan waar veel druk of wrijving is in het lichaam. Deze slijmbeurzen zijn in principe niet permanent.

Behandelingen

Hoe komt het?
Een slijmbeursonteking in de hiel ontstaat vaak doordat de slijmbeurs “vast geklemd” wordt tussen de achillespees, het hielbot en het vet achter de achillespees. Hierdoor ontstaan er een overbelasting, waardoor het kan gaan ontsteken.

Diagnose
De makkelijkste manier om zeker te weten dat het om een slijmbeurs ontsteking gaat en niet om een achillespees tendinopathie is door het gebruik van echografie. Hierdoor kunnen we de slijmbeurs inspecteren en het juiste behandelplan opstarten.

Hoe komen we er vanaf?
Om deze slijmbeursontsteking te behandelen, moeten we zorgen dat deze minder belast wordt. Dit kunnen we doen door voor meer ruimte tussen de achillespees en het hielbot te creëren. Daarnaast kan er door de huisarts ontstekingsremmers voorgeschreven worden. In enkele gevallen wanneer conservatieve behandeling niet werkt kan er gekeken worden naar operatieve mogelijkheden.