Tips ivm de diabetische voet

Deze week stond in het thema van de ‘Diabetische Voet’ i.v.m. Wereld Diabetes Dag op 14 november. De week zullen we afsluiten met een aantal tips die je thuis zelf kan toepassen om je voeten in de beste conditie te houden.  

Tip 1:
Controleren, controleren, controleren. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar dat is wel waar het begint! We zeggen altijd ‘Zelf zie je je voeten elke dag, dat betekent dat ook zelf als eerste aan de bel kan trekken bij bijzonderheden’. Controleer dus elke dag je voeten, boven op de voet, tussen de tenen en onderaan de voet. Leg eventueel een spiegel op de grond als je moeite hebt om de onderkant van de voet de zien.  

Het makkelijkste is om hier een vast moment van de dag voor te kiezen. Combineer het bijvoorbeeld met het afdrogen van de voeten. Terwijl de voeten worden doorgemaakt, kijk dan met aandacht naar de voeten.  

Lukt het zelf echt niet? Vraag dan iemand anders in huis om met u mee te kijken.

Goede schoenen en pas op met heet water

Tip 2:
Controleer je schoenen. Bij controles hebben we al regelmatig van alles uit schoenen gehaald: sleutels, tandenstoker doosjes, lego of geld. Zomaar een voorbeeld van voorwerpen waar iemand de hele dag mee in de schoen kan lopen zonder dat dit gevoeld wordt. Dit kan komen doordat zenuwbanen pijnprikkels minder goed of niet meer kunnen doorgeven. Zo bestaat het risico dat iemand een wond krijgt door de hele dag op een legoblokje te lopen.  

Maar controleer ook de schoen zelf. Voldoet deze nog? Is de schoen nog intact? Zitten er geen gaten in de loop zool? Is de voering nog heel? Steekt er niet een stuk van de contrefort uit?  

Voel met de handen en kijk naar de schoen of deze nog intact is. Is het gevoel in de handen ook verminderd en heb je weinig zicht? Vraag dan iemand om hulp.  

 

Tip 3:
Oops, dat was achteraf toch te heet! We zien vaak dat voelen van de temperatuur van water of verwarmingselementen niet goed wordt waargenomen. Hierdoor kunnen er brandwonden ontstaan. We zien dat mensen in een te heet bad stappen, te heet douchen of te lang & te dicht bij de verwarming blijven zitten. Voel met de hand, het liefst nog met de pols, of het water niet te heet is. En neem voldoende afstand van de verwarming. Kan je het zelf niet goed voelen met de hand? Vraag dan iemand om hulp. Laat bijvoorbeeld het water op een standaard temperatuur staan, zodat je weet dat het nooit te heet kan zijn.  

Wat kunt u nog meer doen?

Tip 4:
Smeren, smeren, smeren. Ook dit is iets wat we regelmatig in de praktijk. Door de diabetes kan de huid uitdrogen. Ook kan er sprake zijn van eeltvorming. Door dagelijks de voeten in te smeren met een crème met meer dan 20% ureum blijft de huid gevoed en blijft het eelt zachter.   

Tip 5:
Vraag op tijd hulp! We hebben liever dat we 10 keer te veel kijken dan 1 keer te weinig. Twijfel je over een plekje en duur het nog lang voordat de medisch pedicure komt of is de controle bij de (diabetespodotherapeut) nog ver weg? Neem contact op! 

Wilt u meer informatie of heeft u vragen n.a.v van de tips of de diabetische voet?
Neemt u dan gerust contact op met onze praktijk.