Erwin de Boer

Mijn naam is Erwin de Boer en ik ben één van de praktijkeigenaren. Een podotherapeut is een veelzijdig paramedicus, die gespecialiseerd is in klachten van de onderste extremiteiten.  Podotherapie heeft veel specialisatiemogelijkheden. Zelf ben ik gespecialiseerd in echografie, sportpodotherapie, de oncologische voet en het uitvoeren van partitiële nagelresecties.

Het uitvoeren van partitiële nagelresecties doen Lydia de Boer en ik vrijwel altijd samen. Bij recidiverende ingroeiende nagels passen wij onder verdoving nagelchirurgie toe. Dit doen wij in een rustige setting om de patiënt zoveel mogelijk op zijn gemakt te stellen.

Het boeiende aan podotherapie vind ik dat het in bijna elke levensfase toepasbaar. Het vak gaat over beweging en is ook altijd zelf in beweging doordat de ontwikkelingen snel gaan. Wij maken hierdoor ook gebruik van de allernieuwste technieken. Denk hierbij aan 3D geprinte steunzolen en enkelbraces voor patiënten met chronische enkelstabiliteit die regelmatig zwikken, bijvoorbeeld sporters of hypermobiliteit.

Het combineren van wetenschap en praktijk gerichte klachten maakt eveneens het werk uitdagend. Mijn specialisaties zijn met name de echografie en de sport. Het werk bestaat uit het onderzoeken van het bewegingsapparaat en het behandelen van  daar uit voortvloeiende klachten door middel van paramedische hulpmiddelen. Een van de hulpmiddelen zijn podotherapeutische zolen (inlays).

Door het integreren van mijn vorige werk, IC/CCU verpleegkundige (25 jaar) heb ik een brede kijk op de gehele patiënt wat je goed kan gebruiken in je overleg met patiënt en verwijzer.

Podotherapie is een dankbaar beroep waarbij een groot deel van de patiënten goed geholpen kunnen worden.

Een anekdote zou kunnen zijn dat er al verschillende patiënten die voor onderzoek kwamen bleek dat er een bijvoorbeeld een andere primair probleem urgenter behandeld moest worden. Denk bijvoorbeeld aan patiënten die voor een vaatonderzoek kwamen in verband met diabetes mellitus, maar juist direct doorgestuurd werden naar de spoed eisende hulp in verband met een onderliggende hartritmestoornis. Zo komt je IC/CCU ervaring nog eens goed te pas. De podotherapeutische zorg kan dan weer vervolgd worden als de patiënt weer in orde is.