Hielspoor

Wat is hielspoor?
Hielspoor is een van de meest voorkomende termen die gebruikt wordt voor de beschrijving van hielpijn, maar wat is het precies.
Hielspoor is eigenlijk een extra uitstekende botje onder aan het hielbot (calcaneum). Dit werd eerst gezien als een van de belangrijkste redenen voor pijn onder aan de hiel. Echter geeft dit extra uitstekende bot vaak geen pijn. Wel hebben mensen met een hielspoor een verhoogd risico op pijn. De pijn die mensen voelen wordt vaak veroorzaakt door de peesplaat onder de voet (fasciopathie plantaris).

Symptomen:
Aangezien een hielspoor vaak niet de oorzaak van de klachten is, heeft het geen specifiek klachten patroon. Als mensen pijn ervaren licht de pijn ergens ander zoals fasciapathie plantaris, een beknelde zenuw, vetpad atrofie of zelfs een stress fractuur van het hielbeen. Echter wordt hielspoor vaak gebruikt voor fasciopathie plantaris. De klachten die daarbij horen zijn vaak:

  • Stekende pijn onder de hiel
  • Pijn bij het opstaan of na rust (startpijn)
  • Na de startpijn wordt de pijn vaak minder, echter bij overbelasting kan de pijn weer toenemen
  • De pijn kan over de gehele regio van de hiel uitstralen

Diagnose & behandeling

Diagnose:
Aangezien hielspoor om een extra stukje bot gaat, wordt de diagnose vaak gesteld aan de hand van een röntgen foto. Andere opties zijn MRI of CT scan. Aan de hand van een echo kan meestal niet goed vastgesteld worden of het om een hielspoor gaat. Wel kunnen de omringende structuren zoals de peesplaat (fascia plantaris) hiermee goed onderzocht worden.

Hoe komt het?
Eerst werd gedacht dat trekkrachten van de peesplaat (fascia plantaris) mogelijk de oorzaak is van dit benige uitsteeksel. Recent onderzoek heeft echter uitgewezen dat de richting waarin het bot groeit, niet de richting is van deze trekkrachten. Het uitstekende bot heeft namelijk een verticale groeirichting inplaats van een horizontale. De oorzaak ligt dus ergens ander, vaak worden deze botstukjes ook incidentieel waargenomen. De precieze oorzaak is dus nog niet geheel bekend.

Hoe komen we ervan af?
Aangezien het uitstekende botstukje vaak niet het probleem is, licht de oorzaak van de pijn ergens anders. Meestal is dit fasciapathie plantaris, een beknelde zenuw, vetpad atrofie of zelfs een stressfractuur van het hielbeen.