Haglund syndroom

Wat is het Haglund syndroom?
Haglund syndroom zijn pijnklachten aan de achterkant veroorzaakt door extra botgroei op het hielbot (calcaneum). Dit zit aan de achterkant van de hiel waar de achillespees aan het bot hecht. Dit is dus op een andere plek als het extra bot onder aan de hiel (hielspoor) dit is ook een zichtbare/voelbare uitstulping. Dit extra bot kan pijn geven door de wrijving tegen schoenen of door de achillespees. Verder kan het ook zijn dat er een slijmbeursontsteking ontstaat.

Hoe ontstaat het?
Over het algemeen is de oorzaak met een mooi woord ‘idiopatisch’ dat betekent eigenlijk dat we niet zeker weten hoe het ontstaat. Vaak zijn deze klachten wel genetisch aangelegd. Andere risico factoren zijn overbelasting door onderandere de achillespees, verkeerd schoeisel of verkeerde biomechanica van de voet.

Symptomen & behandeling

Symptomen
Vaak hebben mensen met haglund syndrome alleen last tijdens het dragen van schoenen. Dat komt omdat de schoen dan druk geeft op het uitstekende bot. Wanneer mensen ook last hebben met blote voeten of slippers zijn er vaak ook ander klachten zoals achillespees ontsteking aanwezig.

Bij klachten kan het zijn dat de hiel rood, warm en dik wordt. Ook krijgen mensen vaak blaren op de plek waar het uitstekende bot zit.

Behandeling
De behandeling bestaat vaak uit het verminderen van wrijving tussen de hiel en de schoen. Dit kan gedaan worden door de schoen aan te passen of soms via podotherapeutische zolen. Daarnaast kunnen de trekkrachten van de achillespees op de aanhechting van het botverminderen via zooltherapie.

Als de klachten voornamelijk vanuit de achillespees komen kunnen er ook aanvullende oefeningen toegepast worden.

Soms kan er aangeraden worden om orthopedisch schoeisel aan te laten meten. Mocht er dan nog niet genoeg verbetering zijn, bestaan er ook nog operatieve opties.