Fatpad syndroom

Wat is het fatpad syndroom?
Onderaan de hiel zit een groot vetkussen. Dit vetkussen zorgt voor demping tijdens het lopen en staan. Dit vet beschermt je hielbot tijdens het lopen en staan, zonder dit vet zou je hier namelijk direct op staan.. Dit vet kan geïrriteerd raken bij langdurige belasting of een trauma (ongeval)

Hoe komt het?
Mensen op een oudere leeftijd lopen hier een hoger risico op, omdat het vetweefsel in kwaliteit kan afnemen. Het lopen op harde ondergronden op blote voeten of schoenen zonder demping kan de kans op fatpad syndroom ook verhogen. Soms komt het ook voor na een trauma. Dat kan zijn als je bijvoorbeeld van iets afspringt en landt op je hielen of als je tijdens het sporten een trap op je hiel krijgt.

Symptomen & behandeling

Symptomen:
Meestal voelt het voor de mensen alsof ze lopen op een blauwe plek of dat ze op de botten lopen.

Complicaties:
Het vet onder de hiel zit normaal gesproken in een mooi zakje, maar soms kan dat ‘zakje’ ook scheuren. Soms is het vet dan ook zichtbaar aan de zijkanten van de hiel. In enkele gevallen is vet ook zichtbaar zonder klachten of zonder scheur van het ‘zakje’ en kan dus volkomen normaal zijn.

Behandeling:
Met zooltherapie kunnen we vaak het vet goed bij elkaar duwen en zorgen voor een extra soort vetkussen onder de hiel. We zorgen dan voor extra demping. Daarnaast is het type schoeisel ook zeer belangrijk. Hier moet ook voldoende demping inzitten.