Stressfractuur van het calcaneum

Wat is het een calcaneal stressfractuur?
Een stressfractuur is een vermoeidheidsbreukje in een bot. Dit kan ook voorkomen in het hielbeen ondanks dat het een van de sterkste botten in je lichaam is. Deze stressfracturen kunnen we eigenlijk indelen in twee categorieën. Als eerste kan het een normaal vermoedheidsbreukje zijn na overbelasting of het kan komen wanneer het bot niet helemaal gezond meer is. Dit kan gebeuren bij verschillende systeemziektes zoals reuma, diabetes, osteoporose tot aan eetstoornissen.

Hoe ontstaat het?
Een vermoeidheidsbreukje is het resultaat van abnormale krachten op het bot. Dit is is vaak bij langdurige belasting. Tussen de belasting door heeft het bot te weinig tijd om te herstellen waardoor het steeds zwakker wordt en er uiteindelijk een breukje kan ontstaan. Meestal gebeurt dit wanneer mensen hun activiteiten verhogen bijvoorbeeld met een nieuw sportschema of als de belasting op het bot hoger wordt door bijvoorbeeld gewichtstoename.

Verder kunnen er in het looppatroon oorzaken zijn waardoor mensen meer risico hebben op overbelasting van bepaalde structuren zoals een beenlengte verschil of hardloop techniek.

Symptomen & diagnose

Symptomen.
Mensen met een stressfractuur is een diffuse pijn rondom de hiel. Deze pijn is voornamelijk aanwezig tijdens belasting en wordt minder bij rust. Het hielbeen kan ook ten opzichte van de niet pijnlijke hiel warmer aanvoelen.

Diagnose
De podotherapeut kan aan de hand van uw klachten omschrijving en klinisch onderzoek een vermoeden hebben van een stressfractuur. Om zeker te weten of er een fractuur aanwezig is moet er een röntgen foto of andere beeldvorming plaats vinden. Hiervoor kan de podotherapeut een brief schrijven naar de huisart met vermoeden van een stressfractuur. Daarna wordt altijd door de huisarts en specialist bepaald wat de verdere onderzoeksmogelijkheden zijn of aangeraden therapieën.

Hoe komen we er vanaf?
Een stressfractuur wordt eigenlijk altijd voornamelijk door de specialist behandeld. Hierbij kan er gekozen worden voor bijvoorbeeld rust doormiddel van gips.