Categorie: Sport

Podotherapie & dans

Voeten vormen een belangrijkste basis in ons dagelijks leven, maar zeker tijdens het uitvoeren van dans. Ze moeten kunnen springen, rennen, balans houden en de moeilijkste bewegingen kunnen uitvoeren.

Er zijn veel verschillende soorten dans. De populaire dansstijlen zijn bijvoorbeeld ballet, salsa, streetdance, zumba en de flamenco.
Goed om te weten is dat iedere vorm van dans zijn eigen blessures heeft. Dit is allemaal afhankelijk van de soort bewegingen en krachten die worden uitgeoefend op en door het lichaam. Daarnaast blijft dansen een sport van alle leeftijden, waarin elke leeftijd ook weer zijn eigen uitdagingen heeft.

Voet- en enkelblessures zijn het meest voorkomend bij dansers. Dit komt doordat de voet- en enkel verantwoordelijk zijn om de impact krachten op te vangen, denk hierbij aan het maken van sprongen. Daarnaast zijn nog andere risicofactoren die de kans op een voet- enkel blessure verhogen. Zoals het verkeerd uitvoeren van de danstechniek, stand van de voeten, schoeisel en de hoeveelheid beweging die beschikbaar is in de voet-, enkel-, knie-, en heup.

Veelvoorkomende blessures

Een veel voorkomende dansblessures is: flexor hallucis longus tendenitis oftewel ‘danserstendintis.’ Dit is een blessure is het meest wordt gezien bij ballet. De flexor hallucis longus isis mede verantwoordelijk voor het buigen van de enkel en grote teen. Een uitlokkende factor is repetitieve bewegingen zoals: en pointe en springen.

Nog een veel voorkomende blessure is: ‘Posterieure Enkel Impingement’ oftwel ‘Dansers hiel. Dit is een inklemming aan de achterzijde van de enkel door weke- of botdelen. Uitlokkende factor is het niet goed uitvoeren van de techniek om op de tenen de staan. In sommige gevallen is er bij mensen al een extra stukje bot aanwezig en kan deze geïrriteerd raken door over belasting.

Wat kan de podotherapeut voor je betekenen?

De podotherapeut kan helpen bij het opsporen van de huidige pijnklachten en daarbij een mogelijke oplossing bieden. Of ter preventie van blessures.

Dansvoeten zijn daarentegen ook niet onbekend met huid- en nagel klachten. Ook hierin kan de podotherapeut helpen. Denk aan het ontwikkelen van blaren, (overmatig) eelt vorming, likdoorns of ingegroeide nagels.

Een onderzoek bij de podotherapeut met betrekking tot dans is vergelijkbaar met een algemeen onderzoek. Het verschil zit hem voornamelijk in richten op de dansbewegingen die mogelijk minder of niet meer gemaakt kunnen worden. De podotherapeut gaat samen met u op zoek wanneer en op welke wijze u pijn ervaart. Uitgebreid onderzoek naar schoeisel hoort hier ook bij. Denk hieraan zowel aan uw dansschoenen als aan uw dagelijks schoeisel.

Een ander verschil zit hem in de aanpak van de klacht. Mogelijk is het doel om op korte termijn een oplossing te vinden voor een belangrijk optreden en daarna samen te gaan kijken naar een lange termijn oplossing. Denk hierbij aan het aanpassen van uw dansschoen of in sommige gevallen een op maat gemaakte podotherapeutische zool in uw dansschoen.

De podotherapeut heeft met u een gezamenlijk doel: u weer lekker laten dansen! Samen kijken we naar hoe we dit doel het beste kunnen bereiken.

Sport inlegzolen

Het kan zijn dat je door het sporten of alleen tijdens het sporten last hebt gekregen van je voeten, knie, heup, rug. Zolen kunnen dan een mogelijkheid zijn. We gaan eerst de gehele situatie zo goed mogelijk in kaart brengen. Wanneer heeft u pijn? Is de pijn alleen tijdens het sporten? Of heeft u ook in het dagelijks leven last? Hierna gaan we een behandelplan opstellen om u zo goed en snel mogelijk van uw klacht af te helpen, dit kan ook in samenwerking met andere disciplines zoals fysiotherapie. Sommige klachten, vragen namelijk een multi-disciplinaire aanpak.

Sport gerelateerde klachten

Als uw sport-gerelateerde klachten u in uw dagelijks leven ook verhinderen, proberen we dit vaak eerst op te lossen. Wanneer u weer gaat sporten, gaan we kijken of de huidige zolen ook geschikt zijn voor uw sport. Het kan namelijk zo zijn dat er verschillende soorten zolen gemaakt moeten worden per activiteit.

Dit heeft te maken met de soort schoenen en de andere belasting op de voeten. Tijdens het lopen ondervinden de voeten namelijk 1 a 2 keer het lichaamsgewicht terwijl dit tijdens hardlopen al makkelijk naar 5 keer het lichaamsgewicht gaat.
Hierdoor moeten soms de hoeveelheid “correctie” of het materiaal aangepast worden.

Verder kan het zijn dat uw sportschoenen en geheel andere leest heeft ten opzichte van uw dagelijkse schoenen. De sportzolen moeten dan ook aangepast worden naar de vorm van deze schoenen.

Drukverdeling

Er zijn natuurlijk ook sporten waarbij er speciale schoenen worden gebruikt, denk hierbij aan wielrennen, skiën, snowboarden, schaatsen of dansen.

Ook kunnen wij indien nodig een speciale drukmeting doen in de sportschoenen. Hierbij hebben wij speciale sensoren die wij in de schoen kunnen plaatsen tijdens het sporten. Zo kunnen wij de drukverdeling van de voet in de schoen zien, tijdens het beoefenen van uw sport. Dit zou zelfs op locatie kunnen zoals het voetbalveld of tijdens uw wekelijkse rondje hardlopen.

Voetklachten tijdens wielrennen

Voetklachten komen niet alleen voor tijdens het lopen, maar ze kunnen zich ook presenteren tijdens het fietsen. Zo zien we in de praktijk geregeld mensen met klachten aan de voeten tijdens het wielrennen. Hoe deze klachten ontstaan kan liggen aan verschillende factoren zoals, fietsafstelling, soort schoen, de schoenplaatjes etc. Soms kan een kleine wijziging hier al voldoende zijn om de klachten te verhelpen. Voor bepaalde problemen kan het zijn dat we een speciale zool moeten maken voor in de fietschoenen. Deze zijn vaak anders dan zolen voor het lopen of andere sporten.

Hoe gaat een wieleronderzoek te werk?

Om u zo goed mogelijk te helpen met uw voetklachten tijdens het fietsen, kunnen wij een speciaal wielrenonderzoek uitvoeren. Onze gespecialiseerde podotherapeuten, kijken dan naar uw klachten, de fiets, uw doelen en uw training.

Het onderzoek gaat dan ook als volgt tewerk. Eerst krijgt u een korte vragenlijst thuisgestuurd in verband met informatie over de fiets, uw trainingen etc. Als u bij ons langskomt nemen wij deze vragenlijst samen met u door.

Daarna gaan wij onderzoeken wat de oorzaak van uw klachten zijn en hoe wij deze oplossen. Hierbij doen wij eerst een voetonderzoek met specifieke testen voor tijdens het fietsen. Hierna gaan wij verder met de fiets en de fietsschoenen

Tijdens dit onderzoek is het van belang dat u uw wielrenfiets en schoenen meeneemt. Op onze hoofdlocatie hebben wij namelijk een Tacx waarbij wij kunnen analyseren hoe u en uw voeten op de fiets zitten. Zo kunnen wij ook aanpassingen aan de zool uitvoeren en direct testen op de fiets.

Uniek in ons wieleronderzoek is dat wij gebruik kunnen maken van een drukmeting in de fietsschoen. Deze drukmeting laat precies zien, waar u overdruk heeft op uw voet tijdens het fietsen.  Hierdoor kunnen wij ook direct het effect van onze aanpassingen bepalen en een betere inschatting maken over het therapeutische effect van de aanpassing.

Loopanalyse

Als u tijdens het lopen pijn ervaart, is het van belang dat er gekeken wordt hoe u loopt. Dit kan middels een loopanalyse. Iedereen heeft namelijk een uniek looppatroon. Aangezien iedereen uniek is, belast iedereen zijn of haar lichaam anders, waardoor verschillende onderdelen meer of minder worden belast. Zo proberen we altijd in kaart te brengen of uw looppatroon invloed heeft op de klachten die u ervaart.

Als we het lopen onderzoeken, kijken we eigenlijk naar drie verschillende onderdelen.

  • Hoe verloopt de beweging van alle gewrichten.
  • Wat zijn de inwerkende krachten op het lichaam
  • Hoe/ wanneer moeten welke spieren werken.

Beweging

Hoe beweegt u?
Hoe u beweegt is van belang om te kijken welke structuren het meest worden belast en welke spieren moeten werken om de beweging mogelijk te maken. Soms kan het zijn dat er te weinig beweging mogelijkheid heeft in bepaalde gewrichten waardoor andere structuren worden overbelast. Het kan ook zijn dat uw spieren niet goed of goed genoeg werken waardoor andere spieren en banden dit moeten opvangen. Dit zijn compensatiemechanismen die klachten kunnen veroorzaken.

Wat zijn inwerkende krachten op het lichaam?
Dit is een lastig natuurkundig onderwerp, maar zeer belangrijk en interessant. Om voort te bewegen moeten wij ons afzetten tegen de grond. Hierbij trekken er spieren samen die vast zitten aan uw botten. Dit zijn krachten die in het lichaam plaatsvinden. Daarnaast zetten wij ons af tegen de grond. Tijdens het afzetten tegen de grond, duwt de grond eigenlijk terug. Deze krachten op de grond kunnen wij goed visueel maken aan de hand van onze geavanceerde drukmeet systemen. Zo kunnen wij zien waar de belasting op de voet voornamelijk plaatsvindt.

Hoe wordt een loopanalyse uitgevoerd?
Tijdens een loopanalyse kijkt de podotherapeut welke bewegingen uw voeten, knieen, heupen en bovenlichaam beweegt. Afhankelijk van de klachten kan het handig zijn dat u korte sportkleding draagt, zodat we goed kunnen zien hoe de benen bewegen. Daarnaast maakt de podotherapeut indien gewenst gebruik van een drukmeet platform.

Op onze hoofdlocatie in Vlissingen hebben wij de meeste ruimte en mogelijkheden om uw lopen en hardlopen te analyseren. Hier hebben wij ook een loopband met highspeed camera’s staan, zodat we in details kunnen kijken hoe u beweegt

H1 Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur

H2 Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur