Categorie: Kind

Passende schoenen

Meer dan de helft van alle kinderen draagt te kleine schoenen. Dit is uit onderzoek gebleken. Het komt met regelmaat voor dat wij kinderen zien die schoenen dragen die wel 2 tot 4 maten te klein zijn. Met name voor kinderen is het dragen van goede passende schoenen van groot belang.

De voet heeft ruimte nodig in de schoen om te kunnen afwikkelen. Die ruimte moet minimaal 12 mm zijn.

Het dragen van te kleine schoenen kan verschillende gevolgen met zich meebrengen:

  • Door het dragen van te kleine schoenen kan de natuurlijke positie van de tenen aangetast worden, met als gevolg pijnlijke gewrichten.
  • Als de tenen gepropt of gekromd in de schoen zitten, wordt de natuurlijke richting van de teenspieren veranderd. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot pijn in de spieren en pezen.
  • Gevoelloosheid en koude tenen kan ook een gevolg zijn door problematiek in de bloedsomloop.
  • Verandering van houding door voetproblematiek.

Schoenen kopen?

Goede kinderschoenen hoeven niet perse dure schoenen te zijn. De voeten van kinderen zijn nog volop in de groei, waardoor het voor kan komen dat ze niet langer dan 2 of 3 maanden met een paar schoenen doen.

Het is vooral belangrijk dat er gelet wordt op de 12 mm ruimte bij de tenen. Dit geeft de mogelijkheid voor de voet om af te rollen. Bij twijfel of een schoen goed past, controleer of de binnenzool uit de schoen kan. Laat uw kind alleen op de binnenzool staan, zo kunt u zien hoeveel ruimte er over is.

Voor iedere leeftijdcategorie zijn er verschillende aspecten waarop gelet moet worden bij het kopen van schoenen. Voor kinderen vanaf 6 jaar mag de schoen een stevige hiel en middenvoet hebben, maar soepel bij de tenen.

Let er op dat de schoen niet te soepel is. Dit kan je zien als je een schoen bijvoorbeeld met gemak kan dubbelvouwen.

Voetproblemen bij kinderen

Tijdens de groei maken de voeten, enkels, knieën en heupen een grote ontwikkeling door. Deze veranderingen zijn ook van invloed op het lopen, rennen en het algemeen bewegen van kinderen. Kinderpodotherapeuten zijn gespecialiseerd in voetproblemen bij kinderen.

Bij kinderen zijn er enkele veel voorkomende klachten.
Denkt u hierbij aan Morbus Sever. Deze klacht  is dan ook groei gerelateerd. Deze klacht wordt vaak gezien bij kinderen en tieners. Bij Morbus Sever (apofysitis calcanceï) is er sprake van irritatie van de groeischijf in het hielbeen. Deze irritatie is vaak aanwezig na inspanning, denk hierbij aan na de training de voetbal. Kinderen klagen over pijn in de hiel(en) en kunnen in sommige gevallen deze ook niet belasten.

De achillespees die aanhecht op de groeischijf van het hielbeen heeft dan teveel trekkracht met irritatie als gevolg. Bij herhalende tractie van de achillespees kan de groeischijf geïrriteerd raken. Dit is een veel voorkomend probleem.

Kinderpodotherapeut nodig?

Een ander voorbeeld van veel voorkomende klachten binnen de kinderpodotherapie in combinatie met groei gerelateerde aandoeningen zijn: Os good Schlatter en Sinding Larsen Johansson. Dit zijn pijnklachten die te vinden zijn rond de knie. Hierbij is er ook sprake van teveel trekkrachten op de groeischijven van het onderbeen en de knieschijf. De stand van de voet kan hier invloed op uitoefenen. Door met een podotherapeutische zool de voetstand te veranderen kan er invloed uitgeoefend worden op de knieklachten.

De kinderpodotherapeut is er voor u om uw vragen van u en uw kind(eren) te beantwoorden en daar mogelijk een hulpmiddel aan te meten voor de desbetreffende klacht. Een bezoek aan de kinderpodotherapeut hoeft niet altijd pas plaats te vinden wanneer het kind pijn heeft. Een preventieve vraag is ook welkom.

Zijn dit herkenbare klachten situaties en klachten voor u? Vraag de kinderpodotherapeut om raad. Vraag gerust om een afspraak bij een van onze kinderpodotherapeuten Mehrell of Laurence.

Kinderpodotherapie

Binnen de podotherapie is er de specialisatie tot kinderpodotherapeut. Als kinderpodotherapeut heb je als doel om de hulpvragen van kinderen samen met die van ouders te beantwoorden. Dit kan gaan om de aller kleintjes waar ouders twijfel hebben over de stand van de voeten of juist de tiener met kniepijn tijdens het voetballen.

De voeten van kinderen maken een grote ontwikkeling door vanaf de geboorte totdat de voet is uitgeroeid. Tijdens deze ontwikkeling veranderd de stand van de voet-,enkel-,knie en heupen. Iedere leeftijdsfase heeft zo zijn eigen verwachtte statiek. Wat als ouder van belang is om zo goed mogelijk te ontwikkeling in de gaten te houden. Denk dus aan het opschrijven wanneer uw kind voor het eerst ging kruipen en lopen, en op welke manier dit ging.

Verder is het van belang om aandacht te schenken aan eventuele hulpvragen van uw kind. Sommige kinderen kunnen dit nog niet direct uiten in de vorm van pijnklachten, maar willen graag gedragen worden of pakken liever hun loopfietsje.

Het ligt mogelijk voor de hand, maar zorg voor passend schoeisel. Het komt met enige regelmaat voor dat kinderen of op de kleine of juist op de grote schoenen lopen. Ook dit kan voor klachten zorgen.

Klachten bij kinderen

Zoals eerder benoemd maakt de voet- enkel- knie- en heupen een grote ontwikkeling door tijdens de groei. Deze veranderingen in de statiek heeft effect op het lopen, rennen en algemeen bewegen van kinderen.

Eén van de veelvoorkomende voetproblemen, Morbus Sever,  is dan ook groei gerelateerd. Dit is een vaak geziene klacht bij kinderen en tiener. Bij Morbus Sever (apofysitis calcanceï) is er sprake van irritatie van de groeischijf in het hielbeen. Deze irritatie is vaak aanwezig na inspanning, denk hierbij aan na de training de voetbal. Kinderen klagen over pijn in de hiel(en) en kunnen in sommige gevallen deze ook niet belasten.

De irritatie ontstaat doordat de achillespees die aanhecht op de groeischijf van het hielbeen teveel trekkracht heeft. Bij repetitieve tractie van de achillespees kan de groeischijf geïrriteerd raken. Van belang is om te weten dat dit een veel voorkomend problemen. Is dit een herkenbare situatie voor u? Vraag de kinderpodotherapeut om raad.

Een ander voorbeeld van veel geziene klachten binnen de kinderpodotherapie in combinatie met groei gerelateerde aandoeningen zijn: Os good Schlatter en Sinding Larsen Johansson. Dit zijn pijnklachten die te vinden zijn rond de knie. Ook hier opnieuw is er sprake van teveel aan trekkrachten op de groeischijven van het onderbeen en knieschijf. De stand van de voet kan hierop invloed uitoefenen. Door de voetstand te veranderen kan de kinderpodotherapie invloed uitoefenen op de knieklachten.

Geconcludeerd, de kinderpodotherapeut is er voor u om uw vragen van u en uw kind(eren) te beantwoorden en daar mogelijk een hulpmiddel aan te meten voor de desbetreffende klacht. Een bezoek aan de kinderpodotherapeut hoeft niet altijd pas plaats te vinden wanneer het kind pijn heeft. Een preventieve vraag is ook welkom. In onze praktijk zijn Mehrell en Laurence afgestudeerde kinderpodotherapeuten.