Behandeling voetwond diabetespatiënt vaak niet tijdig

Behandeling voetwond diabetespatiënt vaak niet tijdig  is gebleken uit onderzoek. Op woensdag 1 maart 2017 stond er een artikel in de kranten met betrekking tot wondbehandeling bij mensen met diabetes. Veel mensen met diabetes hebben open wonden die niet of niet tijdig worden behandeld. De mensen merken de wonden niet tijdig op vanwege afwezigheid van gevoel door zenuwschade en of slechte visus. Dit is gebleken uit het onderzoek dat gedaan is in 96 podotherapiepraktijken.

Margreet van Putten (arts) en Monique Janssen (collega diabetespodotherapeut) hebben 538 mensen met een hoog risico gezien en 145 bleken daarvan een ulcus te hebben bij de jaarlijkse screening. Voor mensen met diabetes is een ulcus een gevaarlijke wond, omdat deze kunnen leiden tot amputatie zonder behandeling.

Van de 145 mensen die een ulcus hadden bleken 81 van hen nog geen behandeling van de ulcus te krijgen. Dit is een schrikbarend resultaat, omdat volgens de richtlijnen zij al binnen 2 weken gezien zouden moeten zijn en de desbetreffende personen er al gemiddeld 3 weken mee rond liepen.

Het is van groot belang dat mensen met diabetes de behandeling ontvangen van de juiste zorgverlener, zoals de huisarts of de podotherapeut of op een speciale voetenpoli in een ziekenhuis. Het is belangrijk dat mensen met diabetes vaker zelf de voeten onderzoeken en bij open wondjes contact opnemen. Een van de verbeterpunten voor mensen met diabetes is betere voorlichting.

Lydia de Boer is gespecialiseerd diabetespodotherapeut bij Toppodotherapie de Boer. Zij is werkzaam bij de verschillende vestigingen van Toppodotherapie de Boer in;
– Medisch Centrum Kalverstraat (MCK) te Middelburg
– Gezondheidscentrum Govert Flinck te Vlissingen
– Gezondheidscetrum In Balans te Oost-Souburg
– Fysiotherapie Goes te Goes
– Admiraal de Ruyter Ziekenhuis te Goes
– Huisartenpraktijk De Drieweg te ’s Heer-Arendskerke

Heeft u diabetes en wilt u een afspraak maken met diabetespodotherapeut?
Telefonisch zijn wij bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 t/m 12.30 uur op het telefoonnummer 0118-626708.