Zenuwcompressie in de hiel (Baxters' nerve)
Wat is het een zenuwbeknelling?
Onder de hiel loopt een zenuw die ook wel de ‘Baxter’s nerve’ heet. Deze kan soms bekneld zitten waardoor er compressie op komt. Deze zenuw stuurt een aantal spiertjes in de voet aan en geeft ook het gevoel aan de buitenkant van de voetzool door.
Hoe komt het?
De zenuw kan bekneld worden door een vergrootte spier (m. abductor halluci), dit is voornamelijk in de atletisch populatie. Andere oorzaken kunnen zijn een verdikte peesplaat, voornamelijk bij fasciopathie plantaris of door het strechten hiervan bij voeten die veel naar binnen gaan (proneren).


Symptomen & diagnose
Symptomen
Mensen met een Baxter nerve beknelling geven vaak pijn aan onder aan de hiel. Verder klachten zijn een doof gevoel aan de zijkant van de voet en verminderde spierkracht bij de tenen.
Diagnose
Klachten door een Baxter nerve beknelling komen eigenlijk zelden voor, maar het kan ook vaak aangezien worden als peesplaatontsteking (fasciopathie plantaris). Het is ook goed mogelijk dat deze klachten tegelijk aanwezig zijn, omdat een verdikte peesplaat druk kan geven op de zenuw.
De diagnose wordt vaak gesteld door een combinatie van het goed luisteren naar hoe u de klachten omschrijft. Hierbij wordt er gekeken of het overeenkomt met zenuwklachten. Daarnaast zal de podotherapeut de zenuw palperen om te kijken of hij pijn kan uitlokken. Verder kan er gekozen worden om een echo van de voet te maken om beter te differentieren waar de klachten vandaan komen.
Behandeling
Aangezien de zenuw bekneld zit tussen een aantal spieren en structuren van de voet, moet er gekeken worden of hier ruimte gemaakt kan worden. Wanneer mensen staan en lopen spannen alle structuren aan en krijgt je nog compressie van het lichaam op de voet waardoor de zenuw bekneld kan raken. Doormiddel van zooltherapie wordt er geprobeerd tijdens het lopen ruimte te creeren voor deze zenuw.
Andere opties zijn injecties met corticosteroïden, echter wordt dit meestal niet als eerste behandelmethode gezien.
