Voetklachten tijdens wielrennen
Voetklachten komen niet alleen voor tijdens het lopen, maar ze kunnen zich ook presenteren tijdens het fietsen. Zo zien we in de praktijk geregeld mensen met klachten aan de voeten tijdens het wielrennen. Hoe deze klachten ontstaan kan liggen aan verschillende factoren zoals, fietsafstelling, soort schoen, de schoenplaatjes etc. Soms kan een kleine wijziging hier al voldoende zijn om de klachten te verhelpen. Voor bepaalde problemen kan het zijn dat we een speciale zool moeten maken voor in de fietschoenen. Deze zijn vaak anders dan zolen voor het lopen of andere sporten.
Hoe gaat een wieleronderzoek te werk?
Om u zo goed mogelijk te helpen met uw voetklachten tijdens het fietsen, kunnen wij een speciaal wielrenonderzoek uitvoeren. Onze gespecialiseerde podotherapeuten, kijken dan naar uw klachten, de fiets, uw doelen en uw training.
Het onderzoek gaat dan ook als volgt tewerk. Eerst krijgt u een korte vragenlijst thuisgestuurd in verband met informatie over de fiets, uw trainingen etc. Als u bij ons langskomt nemen wij deze vragenlijst samen met u door.
Daarna gaan wij onderzoeken wat de oorzaak van uw klachten zijn en hoe wij deze oplossen. Hierbij doen wij eerst een voetonderzoek met specifieke testen voor tijdens het fietsen. Hierna gaan wij verder met de fiets en de fietsschoenen
Tijdens dit onderzoek is het van belang dat u uw wielrenfiets en schoenen meeneemt. Op onze hoofdlocatie hebben wij namelijk een Tacx waarbij wij kunnen analyseren hoe u en uw voeten op de fiets zitten. Zo kunnen wij ook aanpassingen aan de zool uitvoeren en direct testen op de fiets.
Uniek in ons wieleronderzoek is dat wij gebruik kunnen maken van een drukmeting in de fietsschoen. Deze drukmeting laat precies zien, waar u overdruk heeft op uw voet tijdens het fietsen. Hierdoor kunnen wij ook direct het effect van onze aanpassingen bepalen en een betere inschatting maken over het therapeutische effect van de aanpassing.