Archieven: Behandeling

the treatments post type

Vasculair onderzoek met Enkel Arm Index

Wat is een vaatonderzoek? 
Aan de hand van de nieuwste draadloze technologie kunnen wij in onze praktijk de doorbloeding naar de voeten meten. Aan de hand van deze technologie kunnen we perifeer arteriaal vaatlijden vroeg detecteren en doorgeven aan en huisarts of specialist.  

 Wat is perifeer arterieel vaatlijden? 
Perifeer artieel vaatlijden (PAV) is een veel voorkomend probleem, voornamelijk voor mensen boven de 65 en de risico groepen. Bij PAV  vernauwen de bloedvaten in de benen waardoor het bloed niet meer goed naar de voeten stroomt. Hierdoor krijgen mensen vaak nachtelijke krampen, kramp tijdens het lopen (etalage benen of claudication intermittens) en kunnen wondjes aan de voeten minder tot niet goed genezen. 
Ongeveer 70% van de mensen ondervinden geen symptomen en blijven ongediagnosticeerd. Vroege detectie is voor deze erg zinvol om verdere schade te beperken.

Hoe werkt het onderzoek?

Hoe werkt het? 
Doormiddel van verschillende bloeddruk meters rondom de armen, enkels en tenen kunnen we de doorbloeding in de voeten vergelijken met de doorbloeding in de armen. Hierdoor krijgen we een beeld van de vaatstatus in de benen.  Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een doppler en een aantal klinische testen om een volledig beeld van de vaatstatus te krijgen. Het is daarom ook aan te raden om dit onderzoek jaarlijks te herhalen. 

Voor wie is het aan te raden? 
Dit onderzoek is aan te raden voor mensen boven de 65 en de risico groepen. De risico groepen zijn:

  • Mensen boven de 65 
  • Diabetici
  • Rokers
  • Hoge bloeddruk
  • Hoge cholesterol
  • Atherosclerosis

 

Symptomen van perifeer artieel vaatlijden:

  • Pijn in de benen tijdens fysieke activiteit, deze pijn wordt minder tijdens rust. Echter hebben 4 van de 10 mensen geen pijn in de benen.   
  • Deze kramp kan voorkomen in de bil, heup, bovenbeen of onderbeen
  • Nachtelijke krampen, deze trekken weg bij het afhangen van een been uit het bed of door even een rondje te lopen
  • Spier/spierkracht verlies (atrofie)
  • Verlies van beenhaar
  • Zachte glimmende huid op de benen/voeten
  • Koude voeten
  • Wonden aan de voeten die niet of langzaam genezen 

 

Hoe kunnen we perifeer arterieel vaatlijden voorkomen?
Perifeer arterieel vaatlijden is de voorkomen met voldoende fysieke activiteit. Het is goed om dagelijks te blijven bewegen.
Voor de mensen die roken is het advies om hier mee te stoppen.  Wat ook erg van belang is, is de controle en goed management van de hoge bloeddruk, cholesterol en diabetes.

Wondzorg

De voetzorg die de podotherapeut verricht is gebaseerd op het verrichten van medisch noodzakelijke zorg. Anno 2023 kunt u in aanmerking komen voor deze zorg als u stoornis heeft van gevoel of vaatproblemen in combinatie van verhoogde druk of het hebben van een wond. De podotherapeut zal bij een voetonderzoek waar het gevoel en de vaten worden getest en indien mogelijk een drukmeting verrichten. Eventueel kan er indien nodig op korte termijn een nog meer uitgebreid onderzoek komen van de bloedvaten door middel van drukmeting van uw teen of een enkel-arm index. Met deze uitslagen kunnen we uw behandeld specialist of huisarts nog meer informatie geven en zonodig uw behandeling bij sturen.

Instrumentele behandeling

Bij een podotherapeut kun je terecht met al je voetklachten. Wij vinden het belangrijk dat u lekker kan blijven lopen. Lopen is goed voor lichaam en geest.

Wat mensen vaak niet weten is dat podotherapeuten ook instrumentele behandelingen verrichten.  Wanneer u door uw voeten geplaagd wordt en kunt niet uit de voeten vanwege pijnlijke likdoorns, eeltpitten, likdoorns onder de nagels of ingegroeide nagels, dan kunt u terecht bij onze podotherapeuten. Middels een instrumentele behandeling kunnen wij dit voor u weghalen.

Wij ontvangen heel vaak verwijzingen van huisartsen of specialisten voor dit soort voetklachten. De podotherapeut is specialistisch opgeleid om dit soort klachten te verhelpen.

Wat is een likdoorn?

Wat is een likdoorn nu eigenlijk?
Een likdoorn is verhard eelt wat als een kegel of diamant naar binnen groeit.  Het is als een steentje die u in uw schoen heeft , en die u niet kan verplaatsen. Na verloop van tijd is dat erg pijnlijk.

Likdoorns of eeltpitten komen op plaatsen voor waar er veel druk of wrijving is. Met behulp van mes en frees worden deze likdoorns verwijderd. Dit gaat vrijwel pijnloos en zonder verdoving. Als de pijn wordt veroorzaakt door een ingegroeide teennagel, dan wordt een  instrumentele behandeling ingezet om de pijn te verlichten.  Is het nodig dat een deel van de nagel moet worden verwijderd , dan volgen er vervolgbehandelingen door middel van orthonixy, nagelbeugel, of een partiële nagelresectie onder verdoving.

 

Naast de instrumentele behandeling kijkt de podotherapeut ook altijd wat de oorzaak kan zijn van de klacht. Dan kan door middel van podotherapeutische zolen, orthese of schoenadvies herhaling worden voorkomen.  Pijn op de tenen en of nagels wordt in veel gevallen veroorzaakt door een te malle schoen. Uw podotherapeut kan u precies uitleggen hoe dat komt en u advies geven hoe dit te voorkomen. Wanneer u aanvullend verzekerd bent wordt een instrumentele behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed.

Wat zijn podotherapeutische zolen en hoe werkt het?

Vaak krijgen wij veel vragen over zolen. Een podotherapeut maakt deze namelijk geregeld en de visie over zolen van mensen, andere hulpverleners en podotherapeuten onderling kunnen nogal eens verschillen. Daarnaast zijn er ook heel veel zolen te koop in winkels of schoenen die claimen een podotherapeutisch of orthopedisch voetbed te hebben. Daarom proberen wij altijd zo goed mogelijk uitleg te geven over zolen.

Wat zijn zolen en hoe werken die?

Zolen of podotherapeutische zolen is eigenlijk een hulpmiddel wat je in een schoen stopt. Het doel van een zool of waarom je een zool hebt gekregen kan verschillen. Zo kunnen we zolen maken voor een specifieke klacht, het verbeteren van prestaties en soms het voorkomen van klachten.

Een zool stop je dus in een schoen en het zit dus tijdens het lopen tussen de grond en je voet. Wanneer je dus ook op de zool staat of loopt, op dat moment werkt de zool. Alleen hoe werkt dat?

Vroeger was altijd het idee van zolen, dat we de voet in een bepaalde stand willen corrigeren. Ondertussen hebben we geleerd dat dit eigenlijk niet geheel correct is en ook niet op deze manier werkt. Zolen werken op een andere manier en dat is doordat het de manier hoe de grond op de voet duwt (grondreactie kracht) wordt aangepast. Dit betekent niet dat bijvoorbeeld mensen met platte voeten geen zolen meer nodig hebben omdat het de stand van de voet niet veranderd.

Zolen beïnvloeden dus de manier hoe de grondreactie kracht inwerkt op het lichaam. Zo kunnen we ervoor zorgen dat bepaalde spieren makkelijker of moeilijker werken. Ook kunnen we soms ervoor zorgen dat bepaalde gewrichten niet meer kunnen bewegen, dit komt echter bijna niet voor en zal dus ook niet gedaan worden bij voeten zonder klachten. Een veel voorkomende vraag is dan ook of je slappe voeten krijgt van zolen.

Krijg je slappe voeten van zolen?

Krijg je slappen voeten van zolen, dit is een vraag op een opmerking die we geregeld horen. Als we kijken naar het wetenschappelijk onderzoek zien we hier en daar wat verschillende uitkomsten, maar over het algemeen zien we dat de spieren niet slapper worden. Sterker nog, voeten kunnen juist sterker worden van het dragen van zolen. Als een voet een bepaalde stand heeft, kan het bijvoorbeeld zijn dat sommige spieren meer moeite hebben met functioneren. Een zool kan ervoor zorgen dat deze spieren dit weer beter kunnen Hierdoor kan deze efficiënter en vaker samentrekken en dus groeien. Ook kan het zijn dat wanneer mensen pijn hebben ze minder prettiger lopen, maar met zolen kunnen ze pijnvrij lopen. Hierdoor zorgt de zool er dus voor dat de mensen beter kunnen lopen en dan kan de voet dus meer bewegen.

De enige manier wanneer spieren namelijk verslappen of kleiner worden, is wanneer deze niet worden gebruikt. Kijk maar eens naar mensen die hun arm breken. Nadat deze een aantal weken in het gips heeft gezeten is de arm omvang gesmolten. Een ander voorbeeld zijn astronauten. In de ruimte zijn zij gewichtsloos, hierdoor werken hun spieren amper en zullen deze kleiner worden. Zolen beperken bij gezonde voeten eigenlijk nooit de beweging van de voet, hierdoor zullen de spieren dus ook niet slapper worden. Eerder zullen ze groeien wanneer mensen met de zool juist vaker en meer kunnen lopen.

Wat zijn de verschillen in zolen?

Dan is er natuurlijk de vraag, hoe zijn podotherapeutische zolen anders dan andere zolen. Dit is echter een vraag met een moeilijk antwoord als u het aan ons vraagt, want een zool is een zool. Het blijft een hulpmiddel dat u in uw schoen plaatst dat tussen uw voet en de grond zit tijdens het lopen en staan. Maar er is natuurlijk een maar. Als we kijken naar een dokter die medicijnen voorschrijft dan kan je paracetamol krijgen van 500mg en 1000mg. Het is eenzelfde soort pil, maar de “dosering” is anders. Dit is precies hetzelfde met zolen.

Podotherapeuten kunnen namelijk de ‘dosering’ van zolen aanpassen aan de hand van uw voeten en hulpvraag. We kunnen zolen heel hard maken of heel zacht, zolen kunnen heel dik zijn of heel dun. Dit heeft allemaal te maken met wat er precies nodig is. Zolen uit een winkel, hebben eigenlijk allemaal eenzelfde dosering of een hele lage. Soms kan dit zeker genoeg zijn voor mensen, maar vaak ook niet. Daarnaast is niet elke zool uit de winkel geschikt voor alle klachten.

Passen zolen in al mijn schoenen?

Zolen worden specifiek per hulpvraag en persoon gemaakt. Daarbij wordt er rekening gehouden met de hulpvraag of klacht, de activiteiten van de persoon, het soort schoeisel en natuurlijk de persoon zelf.

Verder is het soort schoeisel natuurlijk ook belangrijk, hier moet de zool en de voet tenslotte in. Afhankelijk van de klacht etc wordt er een zool ontworpen. Het kan daarom zo zijn dat de zool niet altijd in al het gewenste schoeisel past. Wanneer een persoon een beenlengte verschil heeft van een aantal millimeter tot aan centimeters kan een zool bij de hiel dikker worden, waardoor een voet kan slippen. Ook kan het zijn dat er bijvoorbeeld gekozen wordt voor demping. Dempende materialen zijn jammer genoeg altijd dik, anders dempen deze niet. Dit neemt wel meer ruimte in in de schoen, hierdoor kan een schoen krap komen te zitten.

De podotherapeut kijkt daarom altijd naar uw schoenen en kan een inschatting maken of de zolen zullen passen. Meestal is dit ook het geval, maar wanneer dit niet is zal er toch ander schoeisel achteraf aangeschaft moeten worden.

Moet ik de rest van mijn leven zolen dragen?

Of u voor de rest van uw leven gebonden bent aan zolen is een andere goede veel voorkomende vraag. Dit is alweer geheel persoons en klacht gebonden. Het kan zijn wanneer u last heeft van een peesontsteking dat een zool voor u tijdelijk tot de klacht is genezen en de pees weer op volle sterkte is. Sommige mensen, voornamelijk op oudere leeftijd, kunnen last hebben dat het vet onder de voet verdwijnt. Hierdoor lopen mensen zogezegd op hun botten. Een zool vervangt dan het vet onder de voet, waardoor deze mensen weer lekker kunnen lopen. Dit vet komt niet terug, waardoor mensen wel gebonden zijn aan zolen. Er is dus een grote kans dat zolen voor u eerder een tijdelijke oplossing zijn i.p.v een permanente.

Hoelang gaan zolen mee?

De levensduur van zolen is erg verschillend per soort zool, de gebruiker en de activiteiten die hierop worden gedaan. Harde materialen hebben over het algemeen een veel langere levensduur dan zachte materialen. Zachte zolen kunnen eerder slijten en hun dempende werking verliezen. Verder werden zolen vroegen voornamelijk gemaakt vanuit ethyl vinyl acetaat (EVA), hier was de gemiddelde levensduur circa 1,5 a 2 jaar. Momenteel hebben wij de optie om zolen 3D te printen. Dit doen wij sinds eind 2021 en zien hierbij dat deze zolen sterker zijn dan de zolen uit klassiek EVA. Wij proberen altijd de keuze te maken, welk materiaal voor uw klacht/ hulpvraag het meest geschikt is in combinatie met de levensduur van het materiaal.

Wilt u graag meer informatie over zolen, dan vragen wij u graag contact met ons op te nemen. Dan kan een van onze podotherapeuten u gericht advies of uitleg geven

Orthonyxie

Klachten door ingroeien of afwijkende vorm van de nagels is een veel voorkomende voetklacht die binnen de podotherapie worden behandeld.

Ingegroeide nagels komen vaak voor als de nagels onjuist worden geknipt of zelfs gescheurd.
Na de behandeling van een ingegroeide nagel wordt altijd “kniples “gegeven.
Veelal wordt hiermee voorkomen dat een nagel weer ingroeit.

Wanneer een nagel een hyperconvexe vorm heeft. Dat wil zeggen dat deze de vorm heeft van een hoefijzer, zal die nagel steeds opnieuw klachten geven.

Een nagelbeugel, orthonyxie kan de vorm van de nagel beïnvloeden. Het is mooi om te zien dat hierdoor de nagel echt van vorm kan veranderen.

Hoe werkt het?

Hoe gaat dat in zijn werk?  Wij maken gebruik van de orthonyxie techniek van Ross Fräser en onderstaand wordt beschreven hoe dit in zijn werk gaat.

Allereerst onderzoekt de podotherapeut of dat u in aanmerking komt voor een nagelbeugel, orthonyxie.  Niet elke nagel is hiervoor geschikt. Vervolgens worden de nagelwallen schoon gemaakt en getamponeerd om ruimte te maken voor de  nagelbeugel.

Daarna wordt de nagelbeugel op de teennagel gebogen, zodat het beugeltje precies de vorm heeft van de nagel. Past het beugeltje perfect dan wordt er als laatste een klein beetje spanning op de beugel gebracht. Het beugeltje wordt vastgemaakt en kan een aantal weken blijven zitten. Het mooie is, dat de nagel teen vrijwel direct klachtenvrij is, ondanks dat de nagel nog niet de uiteindelijke gewenste vorm heeft.

Deze behandeling wordt zo vaak herhaald als nodig. Een nagelbeugel kan wel 10 tot 12 weken blijven zitten.  Het voordeel van de Ross Fraser techniek is dat het beugeltje heel lang meegaat.  Heeft de nagel na een aantal behandelingen de gewenste vorm dan wordt het beugeltje aan u terug gegeven. U mag deze zelf bewaren. Het komt voor dat  na verloop van tijd de convexiteit van de  nagel opnieuw toe neemt. Dan kan de beugel opnieuw worden geplaatst.

De podotherapeut kijkt ook altijd naar de stand van voeten. Soms wordt een ingegroeide teennagel veroorzaakt door een verkeerde voetstand. In dat geval zal orthonyxie niet de juiste oplossing zijn, maar podotherapeutische zolen.
Uw podotherapeut zal dit onderzoeken en met u bespreken.

Siliconen ortheses

Een therapievorm die binnen de podotherapie wordt toegepast is de siliconen-orthese. Een orthese binnen de podotherapie is een op maat gemaakt hulpstuk van silicone. Er zijn verschillende soorten silicone waaruit de podotherapeut kiest afhankelijk van het doel waardoor de orthese dient. Zo kan de silicone variëren van hard naar zeer zacht.

Een siliconen orthese kan voor verschillende doelen worden gemaakt.

Corrigerend of protectief?

Corrigerende siliconen -ortheses
Standsafwijkingen van de tenen, zoals hamer- of klauwtenen kunnen door middel van een orthese worden gereduceerd of gecorrigeerd.  De podotherapeut onderzoekt vooraf of correctie van de stand mogelijk is.

Protectieve siliconen- ortheses
Is correctie van de tenen niet mogelijk, maar zijn er voetklachten door drukplekken ten gevolge van hamer- of klauwtenen die bij het dragen van de schoenen pijn veroorzaken? De podotherapeut adviseert u dan mogelijk een protectieve orthese. Deze voorkomt dan contact met de grond en/of de schoen. Worden voetklachten veroorzaakt door likdoorn op of tussen de tenen?  Een silicionen orthese kan u uitkomst bieden.

Orthese of prothese?

Siliconen-orthese bij kinderen.
Ouders komen vaak met hun kinderen om naar de stand van de tenen te laten kijken.

Het komt regelmatig voor dat de tenen van kinderen niet mooi op één lijn liggen. De tenen liggen dan onder of over elkaar heen.

De kinderpodotherapeut onderzoekt of dit mogelijk later tot voetklachten kan leiden en kan het advies voor een siliconen-orthesegeven. Ouders geven vaak zelf aan dat er teenklachten in de familie voor komen.

Siliconen-prothese
Na een amputatie van de één of meerdere tenen wordt  vaak een siliconen-protese gemaakt. Dit heeft als doel te voorkomen dat de overige tenen in een verkeerde stand komen te staan.
Het is jammer dat dit niet algemeen bekend is, omdat hiermee andere teenklachten mee voorkomen kunnen worden.
Deze teen prothese heeft alleen de functie om de stand van de huidige tenen te behouden en heeft geen esthetische vorm van een teen.

Uw podotherapeut kan u daarin adviseren.

Wat is een klapvoet?

Een klapvoet is een aandoening waardoor het heffen van de voet niet gaat zoals het hoort. Hierdoor klapt de voet op de grond of wordt deze zelfs meegesleept.  Een klapvoet wordt ook wel voetheffersparese genoemd. Vaak is dit een permanente aandoening. Omdat de functie van de voethef spieren is verstoord, moet dit opgevangen worden door een brace.

Er zijn verschillende braces beschikbaar voor een klapvoet. Zo zijn er statische braces & dynamische braces. Niet elke brace is voor iedereen geschikt en elke brace heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Binnen onze praktijk kunnen wij een dynamische externe brace leveren. Dat houdt in dat deze brace de voetheft tijdens het lopen. Een statische brace houdt de voet in een vaste positie, meestal is dit 90 graden. Omdat een dynamische brace de voet heft tijdens het lopen, zorgt dit voor een natuurlijker gangpatroon.

Het voordeel van onze dynamische brace

Reguliere statische braces gaan in de schoen. Hierdoor is de ruimte in de schoen beperkt en zit deze ook niet altijd lekker. Dit beperkt de opties voor het gebruik van podotherapeutische zolen, indien nodig, en beperkt het comfort.Omdat onze brace dynamisch is, zorgt hij voor een natuurlijker gangpatroon ten opzichte van een statische brace. De dynamische brace is ook toepasbaar op vrijwel al het schoeisel, normaal confectie schoeisel, sportschoeisel en zelfs meeste sandalen.

Om het effect van de brace te ervaren, kunt u een afspraak maken. Wij hebben een testbrace beschikbaar die wij op uw schoen kunnen bevestigen. Het is ook mogelijk om de brace een periode eerst zelf thuis te dragen. Zo kunt u het beste een beeld krijgen over het gebruik van de brace.

De klapvoetbrace, kunnen wij leveren vanuit de basisverzekering. Hiervoor is wel een verwijsbrief nodig van een medisch specialist. Dit is bijvoorbeeld een revalidatiearts, orthopeed of neuroloog.

Wilt u informatie? Neem gerust contact met ons op.